Vücut ağırlığının denetimi
Değerli okurlarım bu hafta köşe yazımda vücut ağırlığının denetiminden bahsedeceğim. Vücut ağırlığı denetimi için; yeterli ve dengeli beslenme, düzenli fiziksel aktivite ile sürdürülen bir yaşam biçimi seçilmelidir. Kilolu olmak beraberinde pek çok sağlık sorunlarını da getirmektedir. Zayıflık ise verimliliği ve vücut direncini düşüren, istenmeyen bir durumdur.
Vücut ağırlığı denetiminde kullanılan yöntemler
1)Beden kütle indeksine (BKİ) göre değerlendirme:
Bu yöntemin aktif ve profesyonel spor yapan kişilerde kullanılması uygun değildir.
Bu yöntemle ağırlığınızı (kg cinsinden) boy uzunluğunuzun (metre cinsinden) karesine bölün. Çıkan sonuç ˂18.5 ise zayıf, 18.5-19.9 aralığında ise ince (normal kabul edilebilir), 20-24.9 aralığında ise normal, 25-29.9 aralığında ise hafif şişman, 30-34.9 aralığında ise şişman, çıkan sonuç 35 ve 35’in üzerinde ise şişmanlık seviyeleri kademeli olarak artıp, sağlık açısından ciddi riskler oluşturmaktadır.
2)Bel çevresine göre değerlendirme:
Bel çevresi ölçümünüzü ayakta iken kalçanızın üstünden en yüksek çevreden yapın. Bel çevresi ölçümü yüksek ise sağlık riskleri de artmaktadır. Bel çevresi erkeklerde 94 cm, bayanlarda ise 80 cm üzerindeyse hafif şişman sınıfında değerlendirilmektedir. Bel çevresi erkeklerde 102 cm, bayanlarda ise 88 cm üzerindeyse şişman sınıfında değerlendirilmektedir.
3) Bel/Kalça oranı
Bel çevresi ölçümünüzü ayakta iken kalçanızın üstünden en yüksek çevreden yapın. Kalça çevrenizi de ayakta iken ölçün ve bel çevresi ölçümünüzü kalça çevresi ölçümünüze bölün. Çıkan sonucun erkeklerde 1’in üzerinde bayanlarda ise 0.8’in üzerinde risk teşkil edebileceğini unutmayın.
Peki ne yapmalı?
Vücut ağırlığı değerlendirmede kullanılan yöntemlere göre zayıf veya kilolu sınıfında yer almakta ya da oranlarda yükseklik var ise mutlaka bir uzmandan destek alın ve beslenmenizi planlayın.
Hepinize sağlık dolu bir gün diliyorum.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.