Dr. Yasemin Yüzbaşıoğlu

Dr. Yasemin Yüzbaşıoğlu

OYUNCAK ALALIM AMA NASIL SEÇELİM?

OYUNCAK ALALIM AMA NASIL SEÇELİM?

Çocukları sevindirmek ve onları mutlu etmek için genelde oyuncaklar almayı tercih ederiz. Oyuncaklara hiçbir çocuk kayıtsız kalamaz. Evet gerçekten çok mutlu olurlar ve güzel bir tercihtir. Özellikle bebek ve çocuklarda eğlenceli zaman geçirmenin yanı sıra bilişsel, fiziksel, sosyal, duygusal ve ruhsal yönden gelişimi destekler. Bu bağlamda, oyuncaksız ve oyunsuz bir bebeklik ve çocukluk dönemi düşünülemez. Ebeveynler, oyuncak seçiminde bilinçli olmalı, çocuklarının kişisel gelişimine katkı sağlayacak oyuncakları tercih etmeliler. Oyuncak firmaları ürettikleri oyuncakların üzerine yaş bilgisini de yazarlar ve belirtilen yaşın altında olan çocuklar için söz konusu oyuncağın zararlı olabileceği uyarısını yaparlar. Yahut o oyuncağın yaşının altında ve üstündeki çocukların zihinsel yapısına uygun olmayabilir. Bu uyarı oyuncak seçerken dikkat edilecek hususların başında gelir. İncelenen oyuncak hangi çocuk için alınacak ise çocuğun yaşı ve gelişim dönemi göz önünde bulundurulmalıdır. Ancak bu yeterli değildir. Oyuncak alınan çocuğun bireysel özelliklerinin de göz önünde bulundurulması gerekir. Aynı takvim yaşına sahip çocuklar bile aslında birbirlerinden farklı özelliklere sahip olabilir. Yaşıtlarından önde veya geride; yeterlilikleri veya yetersizlikleri olabilir. Çocukların ilgi ve yetenekleri de birbirinden farklıdır. Bu durum çocuğa alınacak oyuncak için çocuğun karakterinin göz önünde bulundurulmasını daha da önemli bir seviyeye yükseltir. Örneğin herhangi bir sebeple bir çocuk fazla ışık veya gürültüden hoşlanmayabilir ve hatta böylesi durumlardan korkabilir. Yaşı oynamaya müsait diye bu özellikleri bulunan bir oyuncağı çocuğa vermek, yapılacak büyük yanlışlardan birisi olacaktır. Küçük parçalı oyuncaklar özellikle 2-3 yaşın altındaki çocuklar için tehlike içerebilir. Bebeklikten kalma bir alışkanlıkla çocuk ağzına parçaları alabilir, yutabilir ya da en fenası ağza alınan küçük parçalar soluk yolunda bir tıkanıklığa yol açabilir. Üretilen ham madde de çok önemli bir konudur oyuncak seçiminde. Kanserojen ya da farklı zararlı kimyasal maddelerden üretilmiş oyuncaklar ciddi tehdit olmaktadır. Bu yüzden de oyuncak üretme yönetmeliği vardır ve belli standartlarla oyuncak üretilir. Lakin buna uymayan pek çok oyuncak da piyasada ulaşılır durumdadır. Bu tarz oyuncaklar çok renkli çok cazibeli çok tehlikeli olabilmektedir.

Pahalı oyuncak iyidir algısı da çok yanlıştır. Çocuklar oyuncaklara bizim baktığımız gözden bakmazlar. Etiketi ile ilgilenmezler. Çocuk için en önemli nokta onun hayal dünyasını harekete geçiren, bilişsel süreçlerini aktifleştiren ve öğretici özelliklere sahip olan oyuncakların seçilmesidir. Çocuk oyuncağı oynamalıdır. Bazı oyuncaklar vardır ki süs eşyasından farksızdır. Çocuk sadece ona bakar. Tek işlevi olan oyuncaklar yerine çok fonksiyonlu, çocukların hayal dünyasını harekete geçiren, farklı şekillerle oynanabilen oyuncaklar tercih edilmelidir. Çocuklar kendilerine hazır sunulmayan, inşa edecekleri, yapıştıracakları, şekillendirecekleri, kesecekleri oyuncaklarla daha uzun süre oynarlar çünkü bu tür oyunlarda deneme-yanılma metodunu kullanırlar. Önlerine konulan malzemenin yöneticisidir ve çabalarının sonucunda ortaya çıkan ürün onlara zafer duygusu verir.

Son ve en önemli nokta ise; ebeveynlerin oyun arkadaşı olmalarıdır. Dikkatli seçilmiş bir oyuncak, çocuğunuzun oyuncaktan ve oyundan en iyi şekilde yararlanmasını sağlar ancak hiç bir oyuncak anne-baba ilgisinin yerini tutamaz!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dr. Yasemin Yüzbaşıoğlu Arşivi