İbrahim KOÇ

İbrahim KOÇ

Bizdeki transfer anlayışı

Bizdeki transfer anlayışı

Efendim malumunuz olduğu üzere artık transfer dönemine resmen girmiş bulunmaktayız. Futbolda, "yaz transfer dönemi" olarak da adlandırılan 2023-2024 sezonu birinci transfer ve tescil dönemi artık başladı. 15 Eylül’de sona erecek transfer dönemi için kulüplerin önünde tam 82 gün olacak.

Tabi transfer dönemi uzun soluklu olunca da kulüplerimiz deyim yerindeyse yaya yaya, ağır azem hareket edecek. Sorsan fiyatlar yüksek olduğu için beklemedeyiz derler. Plan yok proje yok… Oyuncular kampa yetişmiş, yetişmemiş kimsenin çok da umurunda değil. Zaten sezon içerisinde sağlıklı bir yapılanma ve çalışma olmadığı için de mecburen bekleyeceğiz. İlk başta birkaç transfer olacaktır. Sonra uzunca bir bekleyiş, camianın gerilmesi ve nihayetinde final… Son gün, son saatler kapanın elinde kalan açık transfer pazarından yapılan transferler.

Ne yazık ki futbolumuzda transfer tam olarak böyle ilerliyor. Özellikle Anadolu kulüpleri menajerler vasıtasıyla süreci ilerletiyor. Kulüp yönetiminin yakın ilişkiler içerisinde olduğu bir menajer üzerinden hareket ediliyor. Artık Nasreddin Hoca’nın dediği gibi ya tutarsa…

Peki Avrupa’da bu işler nasıl yürüyor? Öncelikle proje dahilinde kulübün felsefesine ve bütçesine uygun teknik adam seçiliyor. Bu teknik adamın sistemine uygun futbolcular alınıyor. Yani bizdeki gibi futbolcuya göre sistem değil, sisteme uygun futbolcu. Kulüple bir taraftan başarı kovalarken bir taraftan da sistemli bir altyapı eğitimi ile öz kaynaklarını en işi şekilde değerlendiriyor.

Mesela milli oyuncumuz Orkun Kökçü’ye bakalım. 2011’de Stormvogels Altyapısından FC Groningen altyapısına transfer oluyor. 3 yıl sonra da 40 bin euro bonservis bedeliyle Feyenoord altyapısına geçiyor. Burada sırasıyla yaş grubuna uygun takımlarda forma giydikten sonra A takıma çıkıyor. 2018’de de 17 yaşında A takıma yükseliyor. 5 yılda iyice piştikten sonra bu yaz Benfica’ya transfer oldu. 30 milyon euro bonservis bedeli ödenecek olan Orkun Kökçü, Benfica tarihinin en yüksek bonservisli 3. oyuncusu oldu. Üstelik 10 milyon euroluk da bonus paketi var. Benfica, Orkun Kökçü'nün serbest kalma bedelini 120 milyon euro olarak belirledi. Gelecekteki satıştan elde edilecek gelirin % 20'si Feyenoord'a ödenecek.

Biz de böyle bir proje var mı? Yok diyebiliriz. Ya da çok az çıkıyor. Şimdi elimizde bir elmas var. Arda Güler. Bakalım kariyeri nasıl planlanacak. Bekleyip görelim…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İbrahim KOÇ Arşivi