Merve Karadağ

Merve Karadağ

Çocuklarda beslenme alışkanlığı

Çocuklarda beslenme alışkanlığı

Merhaba bugün sizlere beslenme alışkanlıkları üzerine bilgiler aktarmak istiyorum.

Beslenme alışkanlığı bir süreçtir.  Altı ay boyunca sıvı beslenen bir bebeğin hooop diye katı gıdalara alışamaması  ve annesütü-mama dışında bir besinle karşılaşınca tepki vermesi çok normaldir.

Ebeveyn olarak bu süreçte çoook sabırlı olmamız gerekiyor. Süreçte ister anne merkezli ister BLW yani bebek merkezli olsun bebek red ettiği anda onaylamalıyız.  Burada ‘hayır’ını kabul etmek çok önemli. Onun kararlarına saygı duyduğumuz mesajını iletmektedir.

 

Bebeklerimizin gıdaları tanımasına fırsat verelim. Dokunsun, koklasın, tatsın. Bu kısmı zor belki ama yere atıp gıdanın özelliklerini görsün. Bu çok güzel bir kazanım olacaktır.  Ek gıda sürecine girmeden masayı, sofrayı, yemekleri tanıtmak güzel bir başlangıçtır.

Yemek saatlerinde ailece olunması en güzel birlikteliktir. Özellikle akşam yemekleri mutlaka birlikte olunsun, yemek yemeseniz bile zaman geçirin. Çocuğunuz da bu alışkanlığı edinmiş olur.  Çocuğunuza neşeli, renkli tabaklar hazırlarsanız daha severek tüketecektir.

 

 Telefon tablet gibi uyaranlarla yemek yedirmek birçok ebeveynin yaptığı hatalardan. Evet çocuk ekrana odaklanarak ağzına verilen her besini daha fazla yiyor ve ebeveyn karnı doyduğu icin mutlu oluyor. Lakin ekranla beslenme çocuklarda değersizlik hissi oluşturuyor.  Asla yapılmaması gerekiyor. Yapilan en sık hatalardan birisi de yemezsen arkandan ağlar, küser şeklinde söylemlerdir. Bu söylemler çocukta kaygıya neden oluyor.  Tabağını “bitiremedin, büyüyemeyeceksin“ sözleri yetersizlik hissi ile özgüveni zedeliyor.

 

En basta belirttiğim gibi beslenme alışkanlığı bir süreçtir. Ağlatarak, kızarak, üzerek yedirilen yemekler psikolojik açıdan çocuğu olumsuz etkilerken fiziksel açıdan doyması bir anlam ifade etmiyor. Zorlamalar reddi geliştiriyor ve süreç asla ilerlemiyor. Çocuklar duygularını besinlere aktararak önyargılı oluyorlar. Bu konuda "Ezik Büzük Birazcık Çürük" adlı kitabımdan faydalanabilirsiniz.

 

Unutmayın!

Çocuğunuz bir gün sizin gibi yemek yiyecek, beslenme ihtiyacını karşılayacak o sebeple aceleye, endişeye hiç gerek yok. Sevgiyle ilerleyin.

Buradan tüm İslam Aleminin ve okurlarımızın Ramazan Bayramı’nı kutlar, hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.

 

Sevgilerimle ......

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Merve Karadağ Arşivi