TUVALET ALIŞKANLIĞI SÜRECİ
Merhaba sevgili okurlarım nasılsınız? Umuyorum çok mutlu ve sağlıklısınızdır. Beni sorarsanız huzurluyum. Bayram haftasını ailece kamp yaparak geçirdik. İnsan biraz durup dinlenince hayatın içindeki yerini daha iyi görüyor ve hamdediyor.
Bu hafta bana en sık sorulan sorulardan biri olan tuvalet alışkanlığı sürecinden bahsetmek istiyorum. Öncelikle bu süreç bir eğitim değil alışkanlıktır. Lütfen eğitim adı altında kendinize de çocuğunuza da baskılar oluşturmayın. Tuvalet alışkanlığı süreci çocuk için kritik bir süreçtir. Bu süreçte yaşanılan olaylar çocuğu cinsel kimliğinde, beden algısında, kendini sevmesinde ve hatta yetişkinlik dönemi cinsel hayatında etkili oluyor.
- Tuvalet alışkanlığı için ilk ve en önemli madde hazır bulunuşluktur. İnsan bedeninde boşaltım sistemine dahil olan kasların aktif olması gerekir. Yani bir çocuk tuvalet ihtiyacı duyduğunda tutabiliyor olmalıdır. Gözlemlediğinizde çocuğunuzun sabahları altı kuru uyanıyor olmalıdır.
- İkinci maddemiz ise çocuğun kendini ifade edebiliyor olmasıdır. İhtiyaçlarını ebeveynine anlatabiliyor olmalıdır.
- Üçüncü madde olarak annenin sürece hazır olması gerekir. Bu süreç çok kolay tamamlanabilir ya da zorlu bir süreç olabilir. Mutlak suretle kendinizi ve çocuğunuzu şartlandırmamanız gerekir. Her çocuk özeldir, her süreç kendine hastır.
- Diğer bir maddemiz koşulların uygun olmasıdır. Çocuğunuz “Siz başlıyoruz.” dediğiniz anda sürece kolayca adapte olamayacaktır ve mutlaka hatalar olacaktır. Eğer hava durumu, seyahat planları, çocuğun bedenen rahatsızlıkları gibi durumlar ön plandaysa süreç uygun koşullara kadar ertelenmelidir.
Çocuklara süreçten önce mutlaka tuvalet alanının tanıtılması gerekir. Edinilecekse lazımlığı çocuğun kendisi seçmesi önerilir. Çocuğun tuvaletten, giderden, kakadan korkması çok normaldir. Lütfen “Korkacak bir şey yok.” demeyin. “Biliyorum korktun, bende ilk gördüğümde çok korkmuştum ama sonra alıştım. Ben senin yanındayım sende alışacaksın.” diyebilirsiniz. Kakadan korkan çocuklarda genellikle kabızlık oluşur ve çocuk bir müddet sonra acı ekerek ihtiyacını karşılar. Acı çeken çocuk kakanın canını acıttığını düşünerek tekrar yapmak istemez kakasını tutar ve süreç bir kısır döngüye girer. Uzmanlardan kabızlık konusunda lifli beslenme konusunda destek alınmalıdır.
Çocuğumuza tuvalet ihtiyacının her canlıda olduğu ve bunun biyolojik bir sistem olduğu, bağırsaklarımızın çalışma şekli anlatılmalıdır. Bunun için en başarılı seçenek, kitaplardır. Üçüncü kitabım pedagog onaylı “Meraklı Kakabik ile Bilge Kakator” da annelerden gelen tuvalet problemleri sorularının fazla olmasıyla ortaya çıktı. Hem bu pekiçtireçleri verebilmek hem de kakanın biyolojik ve doğal olduğunu anlatmaya çalıştım.
Sevgili ebeveynler, süreç sizi korkutuyor biliyorum. Sürecin hayatın içinden bir parça olduğunu anlatabilirseniz, hissettirebilirseniz çok sağlıklı tamamlarsınız.
Süreçlerde “Seni anlıyorum.” cümlesi anahtarınız olacak, bol bol kullanın.
Sevgilerimle
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.