Mustafa AYCAN

Mustafa AYCAN

Bir Azim Hikayesi; Pablo Pineda

Bir Azim Hikayesi; Pablo Pineda

Bu ismi ilk duyduğumda, yine şişirilmiş bir engelli senaryosu sanmıştım.

Biraz araştırma yapınca fark ettim ki, gerçek bir azim hikayesi ile karşı karşıyayız.

Bu azimli Pablo'yu kısaca özetlersek;

Pablo Pineda Üniversite kariyerini bitiren ilk Down Down sendromlu Avrupalı ​​olma özelliğini taşıyor. Aynı zamanda öğretim görevlisi, eğitimci, yazar, televizyon sunucusu ve oyuncu. Ayrıca, 2009 yılında San Sebastian Uluslararası Film Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu olarak Silver Shell'e layık görüldü.

Beni gerçekten etkileyen Pablo Pineda’nın yaşam hikayesi oldu. Gerçekten insanlar isteyince, hele birde yakın çevre desteği ve uzman eğitimci eline geçerse, neler başarabiliyormuş buna güzel bir örnek olmuş.

Bu ilham verici insanın hikayesini sizlerin de bilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Pablo Pineda, 5 Ağustos 1974 tarihinde İspanya da tiyatro yönetmeni bir baba ile ev hanımı bir annenin dördüncü çocuğu olarak dünyaya geldi. Pablo’nun annesi diğer üç çocuğuyla çok meşgul olduğundan Pablo’nun Down sendromlu olduğunu 3 ay boyunca hiç fark etmedi. Oğlunun bu hastalığını bilen Pablo’nun babası eşine bu durumu anlatmaya karar verince Pablo’nun annesi 3 ayın sonunda oğlunun hasta olduğunu öğrendi. Annesi ve babası Pablo’ya hiçbir şekilde kardeşlerinden farklı davranmama kararı aldılar. Çünkü onlar da bunun bir ayrıcalık olduğunun farkındalardı. Onun etrafında pervane olmadılar, yemesine, içmesine, giyinmesine ve arkadaş ortamına hiçbir şekilde müdahale etmemişlerdi. Pablo’nun babası ona hiç durmadan, sıkılmadan kitap okudu.

Pablo 5 yaşına geldiğinde okula gidecek seviyeye gelmişti, keskin zekâsı ve derin bilgi birikimiyle öğretmenlerini oldukça şaşırtmıştı. Pablo’nun diğer insanlardan farklı olduğunu ilk öğrendiği yer okul olmuştu. 7 yaşındayken bu durumu öğretmeni izah etmeye karar vermişti. Pablo Down sendromlu olduğunu duyduğu anda şu soruyu sormuş: “Bu benim geri zekâlı olduğum anlamına mı geliyor?” öğretmeni ise net bir tavırla tabi ki de hayır cümlesini kullanmıştır. Bu serüvenlerin sonunda ise Eğitim Psikolojisi Bölümünü bitirerek ilk Down Sendromlu üniversite mezunu olmayı başarmıştır. Yazdığı kitap ve oynadığı filmlerin yanı sıra iyide bir eğitimci olan Pablo iş dünyasında da güncel olarak Adecco Foundation adına çalışıyor ve Down Sendromlu insanlara iş ilanları yaratılması için çalışmalar sürdürüyor.

Pablo Pineda, Yo tambien filmindeki performansıyla, 2009 San Sebastian Uluslararası Film Festivali'nde Concha de Plata Ödülü'nü alan İspanyol bir aktör. Filmde, gerçek hayatına oldukça benzeyen Down sendromlu bir üniversite mezunu rolünü oynuyor.

Evet sevgili dostlar, hayat karşımıza çıkan değişik renkli balonlar içeriyor, çoğu zaman bir sebep beğenmediğimiz, zorlandığımız, ümitsizliğe düştüğümüz balonun ipini salıveriyoruz.

Balonunuzun ipini sıkı tutun.

İşte beni hayatıyla cezbeden Pablo’nun hayat hikayesi bu. Eğer sizde bir şeyleri başarmak ve gerçekleştirmek istiyorsanız her ne olursa olsun hayallerinizden, azminizden vazgeçmeden ve hiç kimsenin negatif düşüncesine kulak asmadan hayatınızdaki başarıların peşinden koşun. Çünkü o balon bir kere elinizden uçup giderse bir daha asla yakalayamazsınız. Benden ufak bir tavsiye;

Kalın sağlıcakla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa AYCAN Arşivi