Mustafa ÇİMEN

Mustafa ÇİMEN

Lukianus Anıtı

Lukianus Anıtı

Konya’nın Beyşehir ilçesine 18 km. uzaklıkta bulunan Fasıllar köyünde bulunan anıta Beyşehir-Seydişehir karayolundan da ulaşım bulunmaktadır. Konya il merkezine çok da uzak olmayan Fasıllar Köyü, Anadolu’nun zengin tarihi birikimine sahip. Adeta bir açık hava müzesi gibidir. Anadolu’da yaşamış uygarlıkların özgün ve çarpıcı yönlerinden biri, din ve gömü bağlamında kayalara oyulmuş anıtlardır. MÖ 2. Binin ikinci yarısından başlayarak süre giden bu geleneğin bir uzantısını da, Roma imparatorluk çağının son evrelerindeki kaya kabartmaları oluşturmaktadır.

Fasıllar’daki Lucianus mezar anıtı yöre halkı tarafından Atkaya olarak adlandırılmıştır ve bu şekilde bilinmektedir. Anıt oldukça görkemlidir.  Roma dönemine tarihlenen bu anıt kaya oyularak yapılmış ve içerisinde kline bulunan ve dış cephede koşum takımları tam olan at betimi bulunan önemli eserdir.

Ayrıca yine Fasıllar’da Lucianus Mezar anıtının yakınında Dioskurlar ve Poseidon kültlerinin olduğu kaya kabartmaları ile doğal kaya kütlesi üzerine yapılmış kaya kabartmaları da bulunmaktadır.

Lukianus Anıtı

 

Köyün tepelik kısmında batı yönünde uzanan kayalık, düz setin yamacına oyulmuştur. Ölü kültüyle ilgili bir anıttır. Anıtın üzerinde Grekçe yazıtta bulunmaktadır. Yazıtta Lucianus’un genç yaşta öldüğü anlatılmaktadır. Bulunan yazıt ve mimari kalıntılara göre burada kurbanların kesilip sunumların yapıldığı, muhtemelen de kanalda kurbanların kanlarının akıtılmış olduğu anlaşılmaktadır. Bu eser MS 3. yy. a ait bir anıttır.

Fasıllar ve civarı Hitit, Roma ve Bizans İmparatorluklarına ev sahipliği yaptığı gibi daha eski zamanlarda da yerleşime sahne olmuştur. Roma ve Bizans eserlerinin fazlaca görüldüğü bölgede çok sayıda anıt mevcuttur. Köyün Asar (Hisar) Tepesi, Uhuz Tepesi ve eski köylerin bulundukları yerler tarihi eser itibariyle çok zengindir. Fasıllar'ın kuzeybatısında yer alan Asar Tepenin kuyuları, sarnıçları bunlardan sadece birkaçını oluşturmaktadır.


Lukianus Anıtı

Fasıllar köyün etrafındaki tarihi kalıntıların çevre düzenlemesi çalışmaları ile arkeopark alanına dönüştürülerek kültürel kazanımı sağlanmalıdır. Ayrıca yol güzergâhının iyileştirilip tarihi çevre hakkında tanıtıcı bilgilendirici tabelaların konularak ziyarete açıldığında hem bilinirliği artacak hem de çok daha önem kazanacaktır hiç şüphesiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa ÇİMEN Arşivi