Mustafa ÇİMEN

Mustafa ÇİMEN

Zıvarık Hanı

Zıvarık Hanı

Zıvarık Hanı; günümüzde Konya’nın Altınekin ilçesinde bulunmaktadır. Zıvarık (Suvarık) Altınekin’in eski ismi olup suyu bol anlamında “su ve arık” kelimelerinin birleştirilerek türetildiği bilinmektedir. Zıvarık Hanı Altınekin’in kültürel ve tarihsel anlamda mihenk taşlarından bir tanesidir. Dolayısıyla böyle bir tarihi yapının Altınekin’de olması son derece önemli olduğu kadar, bunu kültür ve turizm faaliyetleri noktasında tanıtımı içinde ayrıca bir yol belirleyici unsur olarak kullanmak çok daha yararlı olacaktır.

Zıvarık Hanı; Kayseri, Aksaray, Sultanhanı, Obruk, Zulmanda, Sarayönü, Kadınhanı, Ilgın, Argıthanı, Akşehir güzergâhını takip eden kervan yolu üzerinde bulunmaktadır. Yavuz Sultan Selim Han Mısır seferinden dönerken Aksaray üzerinden geçerken bu yol güzergâhını kullandığı ve Zıvarık’tan geçtiği bilinmektedir. Buna dayanarak aslında o dönemde son derece önemli bir geçiş yolu üzerinde bulunduğu söylenilebilir.

Zıvarık Hanı ile ilgili ilk yazılı ve görsel olarak Alman Arkeolog ve Seyyah “Friedrich Sarre” 1985 yılında ki “Küçükasya Seyahati”adlı eserinde bahsetmektedir.

Zıvarık Hanı

Zıvarık Hanı’nın kesin yapım tarihini belirten herhangi bir kitabe ve yazılı bir belge bulunmadığından dolayı bununla ilgili olarak Anadolu’daki kervansaraylar ve hanlar üzerine araştırma yapan Kurd Edman 1961 yılında ki bir yayınında bu yapıyı 13. yüzyılda yapıldığını belirtmiştir. 1989 yılında “Beylikler Dönemi Hanları” adlı doktora tezinde Zıvarık Hanı’nı da araştıran Prof. Dr. Ali Baş ise yapının mimari ve yapım tekniği özelliklerine göre 14. yy ortalarından 15. yy ortalarına kadar olan süre içerisinde yapılmış olduğunu belirtmiştir. Hanın kesin tarihi bilinmemekle birlikte yapılan çalışmaları dikkate alarak bu yapının Karamanoğulları döneminde yapıldığı kabul edilmektedir.

Zıvarık Hanı

Ayrıca Turgutoğullarından Yusuf Şah Bey’in kızı Sultan Hatun’un Miladi 1446 tarihli vakfiyesinde Zıvarık (Suvarık) köyünün yarısının vakıf olarak gösterildiği belirtilmektedir. Bu vakfiyede herhangi bir yapıdan bahsedilmemekle birlikte Zıvarık Hanı’nın da adı geçen şahıs tarafından yaptırılıp vakfolunduğu belirtilmektedir.

Yakınlardaki antik yerleşim yerlerindeki kalıntılardan getirilen devşirme malzemeler ile inşa edilmiş olan han 2005 yılında restorasyon sürecinden geçmiştir.

Zıvarık Hanı

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa ÇİMEN Arşivi