Akıllı Şehirler ve Konya Örneği
Akıllı Şehir; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hayata geçirilen “2020-2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem planı” kapsamında: “Paydaşlar arası iş birliği ile hayata geçirilen, yeni teknolojileri ve yenilikçi yaklaşımları kullanan, veri ve uzmanlığa dayalı olarak gerekçelendirilen ve gelecekteki problem ve ihtiyaçları öngörerek hayata değer katan çözümler üreten daha yaşanabilir ve sürdürülebilir şehirler” olarak tanımlanmaktadır.
Öte yandan Avrupa Parlamentosu 2014 yılında “Akıllı Şehir, çok Paydaşlı belediye odaklı ortaklık temelinde BİT tabanlı çözümler ile kamu sorunlarını çözme yaklaşımını benimseyen şehirdir” diye bir tanım ortaya koymuş ve tüm ülkeler için hedef belirlemiştir.
Akıllı Şehir kompleks bir kavram olup, Akıllı Şehir yapısına ilişkin olarak standart, olgunluk değerlendirme modeli, endeks ve mimari çalışmalarında farklı yaklaşımlar bulunmaktadır. Bu yaklaşımlar arasında Avrupa Parlamentosu tarafından kullanılan yapıda 6 temel bileşen yer almaktadır. Bu bileşenler; Akıllı Ekonomi, Akıllı İnsan, Akıllı Yönetişim, Akıllı Yaşam, Akıllı Hareketlilik ve Akıllı Çevredir.
Ülkemizde de Akıllı Şehir yapısı ile ilgili söz konusu farklı yaklaşımlar değerlendirilmiş ve 2020 – 2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında Akıllı Şehir Yapısı; Akıllı Şehir Yönetimi ve Akıllı Şehir Uygulamaları olmak üzere iki ana başlık altında şekillenmiştir.
Yine aynı plan kapsamında Akıllı Şehir ile amaçlanan:
- Şehrin mevcut ve gelecek beklenti ve problemlerini şehrin tüm mekânlarında ve sistemlerinde tetikleyici güç hâline getirmek,
- Fiziksel, sosyal ve dijital planlamayı birlikte ele alabilmek,
- Ortaya çıkan zorlukları sistematik, çevik ve sürdürülebilir bir şekilde öngörmek, tanımlamak ve karşılamak,
- Şehir içindeki organizasyonel yapılar arası etkileşimi sağlayarak bütünleşik hizmet sunumu ve yenilik üretme potansiyelini ortaya çıkarmak,
olarak belirtilmektedir.
Pek çok temel konuda olduğu gibi bu konuda da ulusal bir strateji belirlenip eylem planları yapılmıştır. Bu plan ve program için de emeği geçen ve hayata geçiren herkese teşekkür ediyorum.
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Uğur İbrahim ALTAY’ın Sayın Bakan Murat KURUM’la olan dostane ilişkilerinin bir yansıması olarak pek çok konuda olduğu gibi Akıllı Şehirler konusunda da örnek şehir olarak Konya seçilmiş ve çeşitli uygulamalara imza atmış ve atmaktadır. Tabii ki bundan Konya’da yaşayan vatandaşlar yararlanmaktadır. Her ikisine de müteşekkiriz. Konya’yı marka şehir yapma yolunda atılmış önemli uygulama örneklerinden bazıları:
- Akıllı Toplu Ulaşım Sistemi (ATUS),
- Akıllı Kavşaklar,
- Merkezi Trafik Sistemi (METİS),
- Konya Bisikletli Ulaşım Ana Planı,
- Otopark Bul Projesi,
- Katı Atık Tesislerinde Elektrik Üretimi,
- Gönüllü hayvan dostları e-pati uygulaması
Nitekim Konya Akıllı Şehir Stratejisi ve Yol Haritası Hazırlanması Projesi hızla devam ediyor. ASELSAN yürütücülüğünde devam eden ve Sabancı Üniversitesi’nin geniş bir disiplinlerarası kadro ile çözüm sağlayıcı olarak yer aldığı proje kapsamında şehir paydaşları ile Ocak 2022 ayı içerisinde Konya’da gerçekleştirilen Odak Grubu Çalıştayı sonuçlarına göre pek çok yenilik ve iyileştirmeleri daha göreceğiz demektir. Tabii İstanbul başta olmak üzere başka büyükşehirlerde boş durmuyor, onlarda bu kapsamda önemli uygulamalar yapıyorlar. Hadi hayırlısı bakalım.
Konuyla ilgili geniş bilgiye Bakanlığın www.akillisehirler.gov.tr. ve www.akillisehir.konyabel.tr. Sitelerinden ulaşılabilir.
Günümüzde pek yaygın söylem olarak kullanılan “Akıllı” kelimesi yapılan işlerle tam örtüşüyor mu? Akıllı Şehir yanında yaşanabilir çevre, yaşanabilir şehirler ve bunun sonucu marka şehirler olmak için Akıllı olmaya mı gerek var? Bilemedim.
Akıllı şehirler, yaşanabilir çevre ve marka şehir konusundaki benim görüş ve önerilerimi gelecek yazıya bırakırken herkese akıllı günler diliyorum. Kalın sağlıcakla.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.