DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ “Temiz Deniz Temiz Dünya”
5 Haziran “Dünya Çevre Günü”; bu hafta “Dünya Çevre Haftası”. T.C. Cumhurbaşkanlığının 2022/03 sayılı genelgeleri doğrultusunda geçen yıl olduğu gibi bu senede Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın organizasyonunda ve Bakanlığın belirlediği usul ve esaslar çerçevesinde tüm illerde eş zamanlı olarak “Türkiye Çevre Haftası” kutlamaları yapılacak. Bu senenin ana teması “Temiz Deniz Temiz Dünya”. Buradan da anlaşılacağı üzere daha çok denize kıyısı olan iller ağırlıklı kutlamalar olacak denizi olmayanlar ise buldukları su kenarlarına gidecekler.
İsveç’in Stockholm kentinde ilk Uluslararası Çevre Konferansının yapıldığı 5 Haziran 1972 tarihi Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Çevre Günü olarak ilan edilmiştir. Aslında Dünya Çevre Günü, çevre gönüllülerine göre bir kutlama değil yok ettiğimiz, kirlettiğimiz doğal kaynakları ve çevre değerlerini anma etkinleri ile çevre kirliliğine dikkat çekerek kamuoyunda çevre duyarlılığı ve farkındalığı artırma günüdür. Yoksa insan eliyle yok edilen ve kirletilen doğa karşısında neşelenme ve eğlenme günü değildir.
Hepimizin ortak geleceği olan çevremizin korunması, geliştirilmesi ve her türlü kirlenmeye karşı tedbir alınması bütün vatandaşlarımızın hem anayasal görevi hem de insanlık görevidir. Çevre değerleri bize atalarımızın mirası değil torunlarımızın emanetidir. Emaneti gerçek sahiplerine sorunsuz ve eksiksiz olarak teslim etmek için çaba sarf etmek gerekir. Bana göre çevreye hizmet de bir ibadettir. Nu mutlu bu ibadeti hakkıyla yapabilene.
Dünya Çevre Haftası, Çevre Şehircilik ve İklim değişikliği Bakanlığının belirlediği usul ve esaslar çerçevesinde İllerde Valilikler ve İl Müdürlükleri koordinasyonunda belediyeler, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütleri ve gönüllü vatandaşların katılımıyla “Temiz Deniz, Temiz Dünya” ana temasıyla kutlanacak. Hazırlanan programa göre: 5 Haziran Pazartesi günü tüm yurtta denize veya sulak alanlara depremzedeler anısına saygı çelengi bırakılacak.
Bu hafta boyunca, su sporları etkinlikleri, Üretken denizler için deniz çöpü avı, Su altı fotoğraf yarışması/sergisi, Çevre Müfettişi etkinlikleri, duvar resmi, temiz çevre temiz dünya konulu yarışmalar, çevre, deniz ve iklim değişikliği atölye ve eğitim çalışmaları, çevre temizlik kampanyaları, bisiklet turları, deniz araçları ve deniz araştırma çalışmalarının tanıtımına yönelik bir dizi etkinliklerin yapılması bekleniyor.
Yapılacak etkinliklerde temel hedef; mavi ekonomi, iklim değişikliğine uyum, sıfır atık projesi, yeşil kalkınma ve döngüsel ekonominin prensipleri çerçevesinde çevre bilincinin artırılmasına yönelik çalışmalara destek olmak, çocuklar ve gençler başta olmak üzere toplumun her kesiminin yaygın ve etkin bir biçimde katılımı sağlamak ve bu suretle çevre duyarlılığını ve farkındalığı artırmaktır.
Konya ilimizde deniz olmadığı için doğal olarak etkinlikler ağırlıklı olarak sulak alanların bulunduğu ilçelerde gerçekleştirilecek. Haftanın açılış programı ise; Çevre, Şehircilik ve İklim değişikliği Bakanlığının himayelerinde Selçuklu Kongre Merkezinde Konya Büyükşehir, Selçuklu, Meram ve Karatay Belediye Başkanlığı işbirliği ile düzenlenen “İKLİM ve ÇEVRE ÇALIŞTAYI” ile başlayacak. 05-06 Haziran tarihlerinde 2 gün süreyle devam edecek çalıştayda muhtemelen iklim değişikliği ve beraberinde getirdiği çevre sorunları ve çözüm yolları ele alınacak, Konya’da bu konuda yapılan çalışmalar sergilenecek.
Şüphe yok ki; toplumun her kesiminden insanımız, sağlıklı ve temiz çevrede yaşamak istiyor. Evet, doğan her bebeğin temiz hava soluması, temiz su içmesi ana sütü kadar hakkı. Evet, atıklar çöp değildir, geri kazanalım ekonomiye kazandıralım. Denizlerimiz, sulak alanlarımız temiz olsun. Hepimiz temiz bir çevre, temiz bir dünya istiyoruz da maalesef son elli yıldır, plansız kentleşme, sanayi ve teknolojideki baş döndürücü gelişmelerle yaşanan çevre sorunlarının, iklim krizinin sebebi sanki bizler değiliz. Birleşmiş Milletler raporları ile de kanıtlanmıştır ki çevre ve iklim krizinin kaynağı insanoğludur. Yoksa çevreyi kirletenler, doğal kaynakları yok edenler uzaydan mı geldi?
Yüce Allah (c.c) bizleri öyle güzel bir ülkede dünyaya gelmeyi nasip etmiş ki ne kadar şükretsek azdır. Türkiye sahip olduğu doğal güzellikleriyle sanki yalancı cennet. Tabii kıymetini bilene.
Her yıl Dünya Çevre Gününde tekrarladığım gibi; ülkemizde çevre ile ilgili müstakil bir “Çevre Bakanlığı” olmadığı sürece bu konuda çok da ileri adımlar atılabileceğini beklemek inandırıcı olmaz. Çevre sorunları da şenliklerle, festivallerle çözülebilecek kadar basit ve eğlenceli bir iş değildir.
Çevre konusunda herkes taşın altına elini koymalı. Bir gün, bir hafta değil hemen her gün, bugün Allah için ne yaptım diye düşünen ve hareket eden inanan insanlar olarak, bugün ben çevre için ne yaptım deyip muhasebemizi yapmalıyız. Bunun için de yeni bir çevre ahlakına sahip olmalıyız. Yukarda da ifade ettiğim gibi çevreye hizmet de ibadettir. Bu konuda adım atan emek harcayan herkesten Allah razı olsun. Kalın sağlıcakla.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.