Prof. Dr. Turan Akkoyun

Prof. Dr. Turan Akkoyun

İlelebet İstiklâl

İlelebet İstiklâl

İkinci yılını tamamlamak üzere olan salgın sürecinde tehir edilen ancak iptali imkansız etkinlikler yeniden gerçekleştirilmeye başlandı. Bunlardan biri de Burdur Mehmet Akif Üniversitesi ile Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı paydaşlığında Kabulünün 100. Yılında İstiklal Marşı temalı sempozyum oldu. Normalde Mart ayı için planlanan etkinlik 27-31 Ekim tarihlerinde Burdur’da düzenlendi.Cumhuriyet’in ilanın 98. Yıldönümü ile eşleştirilerek önceki yıllarda tertiplenen 2 uluslararası Mehmet Akif Ersoy Sempozyumu daha da zenginleştirilerek, üçüncüsü de büyük bir başarı ile tamamlandı.

“Hakem ve Bilim Kurulu” içinde de yer aldığımız kültür şölenine “İstiklal Marşı Hususunda Sinema Önerileri” başlıklı bir tebliğ ile katıldık. Öncelikle Mehmet Akif ve İstiklal Marşı’na dair sinema hususunda kamu spotu, sinematografi gibi diğer çalışmaların sunulması sonrasındaki sosyal etkinlerde konuya gösterilen ilgiyi ayrıca değerlendirilmesinin yararlı olacağı kanaatindeyiz.

Türkiye’nin yanı sıra Afganistan, Arnavutluk, Cezayir, Azerbaycan, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Mısır, Fransa, Irak, İran, Ürdün, Kazakistan, Kosova, Kırgızistan, Makedonya, Karadağ, Pakistan, Polonya, Romanya, Rusya, Sırbistan, Ukrayna ve Özbekistan’dan yüzden fazla bilim insanı İstiklal Marşı temalı sempozyuma akademik ve fikrî destek verdi.

Prof. Dr. Numan Kurtuluş’un kendi beyanı “siyaset yapmadan” İstiklal Marşı ve şairine dair verdiği açılış konferansıyla başlayan Akif, Safahat, İstiklâl, İstikbal salonlarında sunumlara ilginin hiç eksilmemesi, vurgulanması gereken samimi bir güzellikti.

Azerbaycan, Bosna Hersek, Hırvatistan, Sırbistan, Karadağ, Cezayir, Mısır, Kazakistan, Kosova, Kırgızistan, Makedonya, Pakistan, Ukrayna, Özbekistan, Afganistan, Irak, İran, Kırım, Afrika Milli Marşları merkezli bildiriler yanında Yunanistan, İsveç, Avrupa ve ABD arşivleri ile basınından yüzyıl evveline dair verilen örnekler; Safahat’ın veteriner hekim gözüyle değerlendirilmesi, izleyebildiğimiz farklı katkılar olduğunu belirtmeliyiz. İçerik yanında doğal olarak başta Milli Mücadele yılları olmak üzere Burdur’a dair bildirilere yer verilmesi yerel-evrensel münasebeti çerçevesinde bilhassa yurt dışından gelen akademisyenler açısından hem anlamlı, hem de merak giderici olmuştur.

Katkılar aşamasında İstiklal Marşı’nın kabulünün 100. Yılında sadece bir tane Kamu Spotunun hazırlanması hususundaki şaşkınlık aslında Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’nun önceki Başkanı Süleyman Arslan’a gıyabî bir takdir oldu. Tataristan’dan katılım sağlayan akademisyen hoca hanımın Akif’in şiirlerinin vurgulu okunması gerektiği açıklaması birçok dinleyicinin alkışlarında karşılık buldu.

Uğur Derman’ın başkanlığında gerçekleştirilen Değerlendirme Oturumunda konunun ehemmiyeti, uluslararası katılım, disiplinlerarası çeşitliliğe, ev sahibi kurumun her alanda kat ettiği mesafeye vurgu yapıldı. Türk Dünyasından getirilen selamlara karşılık Türklüğün ikinci anavatanından sımsıcak “ilelebet İstiklal” muhabbeti gönderildi.

Böylesine bir farkındalık sağlayan “Kabulünün 100. Yılında İstiklal Marşı” temalı III. Uluslararası Mehmet Akif Ersoy Sempozyumuna emeği geçen herkese saygı ve muhabbetlerimle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Turan Akkoyun Arşivi