Yılmaz TAŞÇI

Yılmaz TAŞÇI

“Yorgunluğun gönlü geniştir”

“Yorgunluğun gönlü geniştir”

İnsanın dinleme ve dinlenme kabiliyetini yitirdiği dönemleri yaşıyoruz. Herkes fiziksel ve zihinsel olarak dinlenmeye ihtiyaç duyduğunu biliyoruz. Bunu bir lüks olarak değil, sağlığımız için bir gereklilik olarak değerlendirmemiz gerekir.

Milyonlarca öğrencimiz okullarımızda ilk dönemi 20 Ocak 2023 Cuma günü birinci dönem sonu karnelerini alarak tamamlayacaklar.

Karne heyecanı her zamanki canlılığını sürdürmekte. 15 günlük sömestr tatili, 3 Şubat 2023'de tamamlanacak olup öğrencilerimiz 6 Şubat 2023 Pazartesi günü tekrar okullarına kavuşacaklar.

Öğrencilerin okul başarıları, sadece kendilerini ve ailelerini değil, bütün bir eğitim camiasını ülkemizi ve geleceğimizi ilgilendiren bir konudur.

Öğrencilerimizin karne notlarının sadece onların eğitimdeki başarısını değil, genel olarak okul yönetiminin, öğretmenin, anne ve babalarında çabalarının sonuçlarını ölçtüğünü de bilmek gerekir.

Çocukların güçlü yanları olduğu gibi geliştirmesi gereken yanları da var. Bu bağlamda ailelerin çocuklarına kısa dönemli hedefler belirlemeleri önem arz ediyor.

Ayrıca Karne başarısı sadece akademik derslerdeki başarıların bir göstergesidir. Duygu, düşünce, değer davranışlar, diğer tutumlar hakkında detaylı bilgiler sunmaz. Karne öğrencilerimizin değerini, şahsiyetini, kişiliğini ve zekâ düzeyleri hakkında bilgi verecek bir gösterge değildir.

Bu tatil döneminde öğrencilerin, sosyal, kültürel, sportif, sanatsal etkinliklere katılması, kitap okuması, şehir kültürünü geliştirecek faaliyetlerde bulunması da oldukça önem arz etmektedir.

Derslerde başarılı olmanın gerçek hayatta da başarılı olunacağı anlamına gelmediğini de belirtmek gerekir. Gençlerle onların akademik başarılarına yönelik olarak çatışmaya girmeden rol model olmak, amaç belirlemelerine yardımcı olmak onların gelişimine büyük katkılar sunacaktır.

Öğrencilerin duygusal zekâ gelişimi içinde önemli bir yer kaplayan çatışma çözme becerisi ve bunun yanında amaç belirlemede izlenecek yollara kısaca değinelim.

Çatışma Çözme Eğitimi

1-Olumlu ve etkili bir ortam oluşturma.

2-Algıları netleştirme.

3-Kişisel ve paylaşılan gereksinimlere odaklanma.

4-Olumlu enerjinin paylaşılması.

5-Önce geleceğe yönelme, sonra geçmişte neler olduğunu anlamaya çalışma.

6-Seçenekleri geliştirmeye çalışma.

7-Uygulanabilir olan seçenekleri belirleme.

8-Her iki tarafa da doyum sağlayacak adil anlaşmalar yapmaktır.

Amaç Belirlemede İzlenecek Yollar(Erkan 2002)

1-Amaç kişilik özelliklerine uygun olmalıdır. (Yetenek, ilgi, değer yargıları…)

2- Amacın anlaşılır olması.

3-Amacın inandırıcılığı

4-Amacın kişisel olarak kontrol edilebilirliği.

5-Amacın ölçülebilirliği.

6-Amaçlar kişisel olarak arzu edilebilir olmalıdır.

7-Amacın alternatifsizliği ve tekliği.

8-Amacın yapıcı ve geliştiriciliği

“Yorgunluğun gönlü geniştir” diye bir söz vardır. Öğrenci ve velilerimize iş ve performans toplumunun girdabına kapılmayacakları, yorgunlukları bir kenara bırakacakları sağlıklı bir ara tatil dileğiyle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz TAŞÇI Arşivi