Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir  Yaman

Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir Yaman

Gut hastalığında beslenmeye dikkat

Gut hastalığında beslenmeye dikkat

Gut, pürin metabolizması bozukluğu sonucunda oluşan kalıtsal yatkınlığı olan bir hastalıktır. Gutta kan ürik asit düzeyi yükselmiştir ve erimeyen sodyum ürat tuzları şeklinde diz ve ayak baş parmağı eklemlerinde ve yumuşak dokularda yerleşirler ve eklem dokularının yıpranmalarına sebep olurlar.

Peki ürik asit yüksekliğinde beslenme nasıl olmalıdır?

- Tıbbi tedavinin yanı sıra pürinden fakir diyet uygulanmalıdır.  Sakatatlar, küçük balıklar, av etleri, havyar gibi besinler fazla miktarda pürin içermektedirler.

- Akut atak döneminde olup olmamanıza göre değişmekler beraber; gün içerisinde et grubu ve kurubaklagil ürünlerinde 60 gramı, bulgurda 60 gramı, karnabahar ve ıspanakta 200 gramı, bezelyede 60 gramı, mantar ve kuşkonmazda ise 50 gramı aşmayınız.

- Süt, peynir, yumurta pürinden sınırlı diyette en iyi protein kaynaklarıdır.

- Almanız gereken enerji ölçüsünde beslenmenizde meyve grubunada yer verin.

- Yağ, böbreklerden ürik asit atımını azaltır ve vücutta ürik asit birikimini arttırır. Bu nedenle beslenmede yağ biraz sınırlandırılabilir.

- Gutlu hastaların bir kısmı obez bireyler olduğu için zayıflama diyeti önerilmektedir; ancak hızlı ağırlık kaybı kan ürik asit düzeyini artırabileceğinden bu noktada bir beslenme uzmanından yardım alabilirsiniz.

- Ürat kristallerinin atılması için bol sıvı tüketiniz.

- Alkol metabolizması sonucunda hiperürisemi oluştuğu için alkollü içecekler tüketmeyiniz.

    Hepinize sağlık dolu bir hafta sonu diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir Yaman Arşivi