Mehmet MERTEK

Mehmet MERTEK

Sosyal  Medya Yasası

Sosyal  Medya Yasası

Dijital iletişim araçlarının yaygınlaşması ile beraber insanlarda bu platformlarda daha fazla vakit geçiriyor. Londra merkezli We are social adlı kuruluşunun yayınladığı verilere göre Türkiye’de 54 milyon sosyal medya kullanıcısı bulunmaktadır. Türkiye’de en çok kullanılan sosyal medya platformları ise; Youtube, İnstagram, Whatsapp, Facebook ve Twitter.

Ülkemizde aktif kullanıcı sayısının artması iyi gibi görünse de belli çalışmaların yapılmasını gerektirmektedir. Bugüne kadar sosyal medya platformlarından ırkçı, toplumu kin ve nefrete götürücü, ahlaki ve dini yönden zedeleyici vb. birçok içerik paylaşılmıştır. Bu da sosyal medya platformlarında belli bir kanun düzenlemesinin olmasını zorunlu kılmıştır.

Sosyal medya üzerinden gerçeği yansıtmayan paylaşımlara artık ceza gelecek. Peki yasanın içeriği nedir? 26 Mayıs’ta TBMM’ye getirilen yeni sosyal medya yasası kapsamında internet ortamında yalan haber yapan ve kitleleri yanıltıcı bilgi paylaşanlara hapis cezası getiriliyor. Buna sosyal medya hesapları üzerinden gerçekleri doğru yansıtmayan veya manipülatif paylaşım yapanlar da dahil olacak. Sosyal medyayı düzenleyen yasanın 4. maddesine getirilen düzenlemeye göre “halk arasında endişe, korku ve panik yaratacak şekilde haber yapmak, “ülkenin iç ve dış güvenliği ile kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı beyanları sunmak” ceza kapsamına alınacak. Bu şekilde haber yapan ve yayan kişiler hakkında 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilebilecek. Anayasal düzene karşı işlenen suçlarda ve “casusluk” suçlarında ise TCK’nin, “ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını” da öngören, 309, 311, 312, 313, 314. maddeleri de devreye girecek.

Teklifte anayasal suçlara ilişkin internette içerik oluşturan ve bu içerikleri yayan kişilere ulaşmak için cumhuriyet savcısı kovuşturma kapsamında platformdan her türlü bilgiyi isteyebilecek. Eğer bilgiler paylaşılmaz ise platform da cezalandırılacak. Platforma da reklam yasağı getirilecek. Kamu yararına paylaşım yapan dernek ve vakıflara da basın kartı verilebilecektir.

Artık sosyal medya da ne paylaşacağımıza daha fazla dikkat etmeli ve manipülatif, gerçeği yansıtmayan, kışkırtıcı içerikler paylaşılmamalı. Güvenli ve sağlıklı bir şekilde sosyal medyayı kullanmalıyız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet MERTEK Arşivi