Namık CEYHAN

Namık CEYHAN

TARIMIN BAŞKENTİ KONYA’DA

TARIMIN BAŞKENTİ KONYA’DA

Geçtiğimiz hafta Tarım ve Gıda güvenliği adına Konya’da çok verimli dört etkinlik gerçekleştirildi. Bunlardan üçüne Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı, dördüncüsüne de Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi yaptı. Bırakın bölgemizi tüm dünyayı ilgilendiren iklim değişikliği, gıda krizi, sürdürülebilir tarım gibi çok önemli konuların ele alındığı böyle önemli etkinliklere emeği geçen herkese şükranlarımızı sunuyoruz.

Bunlardan Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi tarafından 26,27 Mayıs 2022 tarihlerinde gerçekleştirilen ve bir kısmını benim de izlediğim “Sürdürülebilir Gıda ve Tarım” ana temalı 4.0 İçin AR-GE Zirvesi sektörün ileri gelenleri, akademisyenleri, uygulayıcıları ve öğrencileri bir araya getirdi. Bilgi paylaşımında bulunuldu. Programın açılışının davetli konuşmacısı olan Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Sayın İbrahim Adnan SARAÇOĞLU’nun sunumu ve verdiği bilgiler doğrusu ilginç olduğu kadar geleceğimiz için ülkemiz için umut vericiydi. Keşke hayata geçirilse….

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliği yaptığı Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği Genel Kurulu, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı Genel Kurulu ve Küresel Tarım Forumu’nun ortak açılışı 25-27 Mayıs 2022 tarihleri arasında Konya’da gerçekleştirilmiş.

Etkinliğe katılan dostlarımızın verdiği bilgiler Büyükşehir Belediye Başkanlığı web sitesi, sosyal medya ve basından okuyup öğrendiğim. Aslında UCLG MEWA Genel Kurulu ile Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği Genel Kurulu ve Küresel Tarım Forumu gibi önemli üç uluslararası etkinlik çok daha fazla ses getirmeliydi. Toplantılar, ulusal ve uluslararası haber ajansları tarafından yeterince servis edilemedi her halde? Ama tabii ki konunun iletişim koordinatörleri bu kadar yapılmasını uygun gördüyse bize de hayırlı olsun demek, tebrik etmek düşer.

Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği (AGRICITIES) genel kurulunda Birlik Başkanlığına yeniden seçilen Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Uğur İbrahim Altay’ı ayrıca tebrik ederiz. Sayın başkanın önderliğinde birlik üyelerine, üyesi oldukları ülkelerin şehirlerinde, gıda güvenliği, tarımsal üretim ve kırsal kalkınma konusunda hayırlı ve güzel işler yapmaları konusunda başarılar diliyoruz.

Yerel yöneticilerin katıldığı “Değişen İklim Dönüşen Tarım” oturumunda Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Zeynel Abidin BEYAZGÜL’ün, “..toprak anadır, toprak berekettir, toprak üretimdir yani toprağın müthiş bir üretken madde” olduğunu vurgulaması, konunun üretime bağlı olduğunu söylemesi çok anlamlıdır. Günümüzde bu alanda en çok ihtiyaç duyulan şey üretimdir.

Özellikle iklim değişikliği ve pandemi gibi kritik konuların küresel gündemi belirlediği bir dönemde gıda ve iklim krizi gibi küresel krizlerle mücadelede yerel yönetimlerin payı göz ardı edilemeyecek kadar büyük bir boyuta ulaşmıştır. Kendilerine büyük sorumluluklar düşmektedir.

Ülkemizin dışında 15 ülkeden Belediye başkanları ve yerel yöneticileri ile çok sayıda uzmanın katıldığı toplantılarda kendilerine gösterilenler karşısında Konya’ya hep övgüler sergilenmiş. Tabii ki Konya bu övgüleri hak ediyor.

Konya tarih boyunca tarımın merkezi, ülkemizin tahıl ambarı olarak anıldı. Her şeye rağmen tarım Konya’da en önemli gelir kaynağı. Uluslararası tarım alanında uygulanacak doğru politikalarla ve sürdürülebilir yönetimle bu durum fırsata çevrilebilir. Söz konusu toplantıya katılanlarda bu yönde beklentileri olduğunu ifade etmişler. Bakalım bu beklentilere acaba Konya cevap verebilecek mi?

Aslında merak ediyorum; söz konusu toplantılarda aşağıdaki konuklar gündeme geldi mi?  Geldiyse konuklar acaba ne dediler?

Türkiye’de Büyükşehir yasasıyla birlikte köylerin hukuki varlığının ortadan kaldırıldığı, tarım alanları mahalle statüsüne dönüştürüldüğü için kolayca imara açıldığı,

Tarımsal üretim maliyetlerine son aylarda gelen zamlarla çiftçilerin hızla üretimden vazgeçtikleri, çüftçi kayıt sistemine kayıtlı çiftçi sayısında azalma olduğu,

Başarılı çalışmaları ile dünya tarımında sözü edilen Uluslararası Bahri Dağdaş Araştırma Enstitüsünün uygulama alanlarının bir kısmına Şehir Hastanesi yapıldığı, bir kısmının da imara açılmak üzere TOKİ’ye devredildiği,

Bir zamanlar “Yeşil olur şu Konya’nın Meram’ı” diye şarkılara konu olan Meram’da yükselen lüks sitelerle yeşil alanların yok edildiği,

Şehir içindeki potansiyel yeşil alanlarının bulunduğu bölgelerde nasıl büyük alışveriş merkezlerinin yükseldiği, yüksek yüksek binaların son yıllarda nasıl çoğaldığı,

5403 sayılı Toprak Kanunu kapsamında korunması gereken verimli tarım topraklarının imara açılmasını önleme görevini üslenen Toprak Koruma Kurulunda koruma altına alınan Tarımsal Sit alanı ilan edilen bir bölgenin bulunmadığı, konuşuldu mu? Bilemiyoruz.

Bugünden itibaren başlayan Çevre Haftası (01-07 Haziran) etkinlikleri vesilesiyle Dünya Çevre Günümüz kutlu olsun. Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Namık CEYHAN Arşivi