Merve Karadağ

Merve Karadağ

ÇOCUKLARA KİTAP OKUMANIN ÖNEMİ

ÇOCUKLARA KİTAP OKUMANIN ÖNEMİ

Merhaba bu hafta kitap okumanın çocukların gelişimine olan katkılarından bahsetmek istiyorum. Çocuklara kitap okumak, çocuğun hayal ve düşünce dünyasını geliştirir. Çocuk gelişiminde kitapların önemi ilk bu noktada hissedilir. Yaratıcılık dediğimiz olgu ebeveynler tarafından ne kadar doğuştan gelen bir özellik gibi düşünülse de kitaplarla geliştirilen bir olgudur.

Çocuklar, kitaplardaki görseller ile hayattaki görselleri karşılaştırır, bağlantı kurarlar. Kitapta verilen mesajlar sayesinde yaşadıkları dünyayı anlamaya çalışırlar. Diğer insanların hayata karşı olan bakışlarını, kültürlerini, yaşam tarzlarını öğrenirler. Bu öğrenme biçimi, hayal dünyalarını rengarenk ve uçsuz bucaksız kılar. Bu renkli ve sınırsız olan hayal dünyası, çocuklara hayata bir pencereden değil birçok pencereden bakma şansını verir. 

Kitaplar, çocukların olaylara bakış açılarını geliştirir ve esnek düşünme becerisi kazandırır. Çocuklar kitaplardan öğrendiklerini, gördüklerini hayat ile ilişkilendirirler ve bu ilişkilendirme onların sosyal çevreye uyumunu kolaylaştırır. Çocuk kitapları sayesinde problem çözme, hızlı ve doğru karar verebilme becerisi de gelişir. Problem çözme yetisine sahip çocuklar grup içerisinde lider konumuna geçebilirler. Çocuk kitapları; arkadaş ilişkileri, aile ilişkileri, toplum kuralları hakkında sürekli güzel ya da olumluyu özendiren örneklerle doludur. Bu sayede çocuk, toplu yaşam kurallarını öğrenme ve sorumluluklarının farkında olma gibi sosyal davranış kalıplarını daha hızlı benimsemiş olur.

Çocuk kitapları duyusal gelişimi doğrudan etkilemektedir. Çocuklar dinlediği, gördüğü, dokunduğu kitabı çoğunlukla kendisi ile içselleştirir. Kitaptaki kahramanı ya da olayı üzerinden duygusunu anlayıp anlamlandırabilir. Kahraman yerine düşünerek onu anlamaya çalışır.  Olayların heyecanına ortak olur, üzüntüleri anlar, mutluluklarını yaşar. Kitap okuma çocuğun bu sayede empati yeteneğini geliştirir.

Çocuğun harfleri tanıması, seslere aşina olması, noktalama işaretlerini fark etmesi erken okuryazarlığa katkıda bulunur. Problem çözme yetisi kazandırır. Bu kazanım çocuklarda akademik başarıya katkı sağlayabilir.

Ebeveyn katılımlı kitap okumak çocuk ile sağlıklı iletişim kurulmasını sağlar. Verimli zaman geçirmek için güzel bir seçenek olur. Ebeveynin kitabı yorumlaması, çocuğun ebeveynin hayata bakış açısını anlamasını sağlar.

Çocuk gelişiminin her alanında katkısı bulunan kitap okumanın bir hayat felsefesi olarak edinilmesini öneriyorum. Kitaplar her daim çocukların ulaşabileceği noktalarda olsun. Çocuklar, kitap okumanın yemek yeme, uyuma gibi temel bir ihtiyaç olduğunu benimsesinler. Okumak, hayata başka bir pencereden bakmaktır.

Bu pencereyi hep var edebilmeniz dileğimle…

Sevgilerimle…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Merve Karadağ Arşivi