Mustafa AYCAN

Mustafa AYCAN

Fenerbahçe’den Engelli Erişimine Büyük Adım; Engelsiz Çeviri

Fenerbahçe’den Engelli Erişimine Büyük Adım; Engelsiz Çeviri

Birçok temel değişimin yaşandığı, hâlihazırda yavaş ilerleyen trendlerin bugünün gerçekliği haline geldiği günümüzde ‘Geleceğin Dijital Dünyası’ndaki yerini almak için adımlar atan Fenerbahçe Kulübü, spor kulüpleri arasında bir ilke imza attı.

Fenerbahçe, ‘Herkes İçin Dijital Erişilebilirlik’ diyerek kapsayıcı spor kulübü olmasının ötesinde aynı zamanda bir STK olduğunu gösterme adına işitme engelli bireylerin toplumsal hayattaki bariyerlerini kaldırmak için ‘Engelsiz Çeviri’ projesini hayata geçirdi.

Engelsiz Çeviri ile cümleler yapay zekâ analizlerinden geçerek işaret dili dil bilgisi kurallarına uygun olarak işlenirken, söz konusu proje ile işitme engelli bireylerin yaşadıkları iletişim sorunlarını çözmek hedeflenmektedir.

İşitme engelli bireylerin Engelsiz Çeviri teknolojisiyle bilgiye daha rahat ve hızlı erişebilmesi noktasında önemli bir adım atan kulüp, tüm farklılıkları bir kenara bırakarak farkındalık yaratma adına ‘Engelsiz Çeviri’yi kullanıma sundu.

Resmi internet sayfasında kullanıma sunulan ‘İşaret Dili Çeviricisi’ eklentisi ile dijital erişilebilirlik sorunu yaşayan kişilerin deneyimlerini de dinleyerek, sadece bir hareket olarak kalmaktan öte, dijital erişilebilirlik sorununa çözüm bulmak, odak noktası olacak.

‘ENGELSİZ ÇEVİRİ’ NASIL ÇALIŞIYOR?

Web sayfasında tıklanan cümleler yapay zeka analizlerinden geçerek işaret dili dil bilgisi kurallarına uygun olarak işlenmektedir. İşlenen cümleler güncel teknolojiler kullanılarak işaret dili videosu sentezlenmektedir. Bir cümleye ilk kez tıklandığında yapılan analizler kaydedilmektedir ve sonraki tıklamalarda kullanıcılar analiz süresini beklemeden videoya ortalama 200ms gibi kısa bir sürede erişebilmektedirler. Eklenti üzerinde bulunan hız çubuğundan anlık oynatılan videonun oynatma hızı değiştirilebilmektedir.

Duraklat – Devam Ettir – Tekrar Oynat gibi fonksiyonlar yine eklenti üzerinde bulunmaktadır.

Kullanıcıların geri bildirimlerini alabilmek adına Beğendim – Beğenmedim – Mesaj Gönder fonksiyonları da eklenti üzerinde mevcuttur.

Fenerbahçe, aynı zamanda sportif branşlarda, engeli sporlarına destek veren kulüptür.

Bu vesileyle izninizle bir konuya daha değinmek isterim.

Hiç bir spor branşını küçümsemiyorum. Elbette kulüplerimiz bütün dallarda mücadele verilmeli. Ancak, bir kürek, hentbol, yelken gibi ülkemizde popüler olmayan branşlara bulunan sponsorlukların kat ve kat fazlası engelli sporları branşlarında bulunabileceğini düşünüyorum.

Eğer ki spor kulüplerimiz aynı zamanda birer STK ise, sportif branşlarda, engellilere sadece ücretsiz tribün desteği vermekle kalmayıp, mevcutta bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda olan, yatırım yapan, destek veren kulüplerimizin artması engelli sporlarında özellikle paralimpik oyunlarda yakalanan başarıların artmasına, ülke tanıtımına çok daha etkin fayda sağlayacağına inanıyorum.

Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa AYCAN Arşivi