Antik dönemde Beyşehir (Karallia)
Antik dönemde Beyşehir’in de içerisinde bulunduğu alan ile birlikte Antalya, Isparta, Burdur illerini de kapsayan bölge Psidia (Psidya) bölgesi olarak bilinmektedir. Beyşehir antik dönemde Karallia olarak tanımlanırken, Beyşehir Gölü’de Karallitis Limne olarak adlandırılmaktadır. Ünlü yazarlarından Ramsay iki farklı kentten bahsetmektedir. Bunlardan biri Trogitis Limne diye adlandırılan günümüzde Suğla Gölü civarında diğeri ise Karallitis Limne olarak bilinen Beyşehir Gölü çevresinde kurulu olan Karallia antik kentidir. “Karallia” yani Beyşehir daha sonraki süreçte Bizans döneminde “Skleros” adıyla da bilinmektedir. Roma döneminde Lykaonia bölgesi sınırlarında kalmıştır.
Beyşehir’in geçmiş tarihi çevre de yapılan yerleşim yerlerindeki araştırmalara göre daha da geç dönemlere gitmektedir. Şüphesiz Erbaba Höyüğünde Geç Neolitik dönemden Kalkolitik dönem olarak adlandırılan MÖ. 6000-5000 yıllarına kadar uzanan yerleşim ve kültür katmanları tespit edilmiştir. Beyşehir çevresinde yine Eflatunpınar ve Fasıllar Hitit Anıtları’da bu bölgenin Hitit İmparatorluğu döneminde de önemli bir güzergâh rotasında olduğunu göstermektedir. Klasik dönemde ise Yunan, Roma ve daha sonra Bizans uygarlıklarının kalıntıları çevrede görülmektedir. Köylerde devşirme malzeme olarak Roma ve Bizans uygarlıklarına ait mimari taşlar, mezar stelleri, kabartmalı bloklar evlerin duvarlarında kullanılmıştır.
Selçuklular döneminde Eşrefoğulları Beyliği’de Beyşehir’de kurulmuş olup çok güzel sanat eserleri bırakmışlardır. Bunlardan Eşrefoğlu Camii, Anadolu'daki ahşap direkli camilerin en büyüğü ve orijinali olup 1296-1299 yılları arasında inşa edilmiştir. 2012 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne girmiştir.
Kubadabad Sarayı’da Selçukluların Anadolu’da ayakta kalmış ve günümüze kadar ulaşmış tek sarayı olma özelliği gösteren önemli bir Selçuklu mirasıdır.
Beyşehir’de ayrıca 100 den fazla mağara bulunmaktadır. Bunlardan Pınargözü ve Körikini mağaraları en önemlileri olup, dünyanın en büyük mağaraları arasında yer almaktadır. Her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir.
Beyşehir’e gittiğinizde Erbaba Höyüğü, Eflatunpınar Hitit Su Anıtı, Fasıllar Hitit Anıtı, Lukianus Mezar Anıtı, Pınargözü ve Körikini Mağarası, Eşrefoğlu Camii, Kale Kapısı, Kubadabad Sarayı, Manastır Kara Saz Yerleşimi, Beyşehir Gölü Milli Parkı, Yaka Manastır, Yeşildağ Kaplıcası, Taşköprü, Sonsuz Şükran Köyü’ne uğramadan dönmeyin…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.