HAVA TAHMİNİ ZOR İŞTİR, ÖNÜNE GELEN YAPAMAZ
Etrafımızı çevreleyen atmosferdeki hava olayları tüm canlıların yaşamını etkilemektedir. Hava tahmin raporları hayatımızın bir parçası haline gelmiştir. İnsanlar hangi yer ve zamanda olursa olsunlar, hangi işi yapıyor olurlarsa olsunlar genel olarak günlerini hava durumu raporlarına ve beklentilere göre planlarlar. Bu bilgilere görsel medya, sosyal medya veya radyo gibi iletişim merkezlerinden ya da doğrudan Meteoroloji Genel Müdürlüğünden öğrenebilirler.
Atmosferde meydana gelen olanları nedenleriyle birlikte inceleyen bilim dalı METEOROLOJİ’dir. Yani hava tahmini yapabilmeniz için Meteoroloji Bilimi okumanız ve bu konuda uzmanlaşmanız gerekir.
Günümüzde bu konunun uzmanları olan Meteoroloji Mühendisleri, İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği bölümü ile Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümünden ciddi bir eğitim alarak yetişmektedir. Her iki üniversitenin de YKS 2023 sınavına göre doluluk oranı % 100'dür. İşsizi olmayan tek mühendisliktir.
Meteoroloji Mühendisliğini diğer meslek dallarından ayıran en önemli özellik; hangi meslek ya da işle uğraşırsanız uğraşın yaşadığınız sürece, hava, su ve hava koşulları bir şekilde hayatınızı ilgilendiriyor. Ulaşımdan sanata, Turizmden Silahlı kuvvetlere, Tarımdan Sanayiye tüm sektörlerin faaliyetlerinde hava koşulları öne çıkar. O nedenledir ki herkesin gözü kulağı hava tahmin raporlarındadır.
Son yıllarda maşallah sosyal medya mecralarında pek çok hava tahmini yapan siteler ve sahte meteoroloji uzmanları türedi, hatta bazı yerel televizyonlarda başka meslek erbapları da hava tahminci olarak görev alıp yorum yapmaya başladı. Piyasada prim yapan mecralarda görev alan, kendilerini uzman olarak tanıtıp, takipçi toplayan, geçimini sağlayan bu uzman bozuntusu -şarlatan meteorologlar- maalesef gerçek meteoroloji uzmanlarına zarar vermektedir.
İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümünden 1980 yılında Meteoroloji Mühendisi olarak mezun olduğumda pek çok kişi “Hava Tahmininin de mühendisimi olur, dağdaki çoban bile sürüdeki keçinin kuyruğuna bakarak rüzgârın yönünü ve hava tahmin edebilir” diye benimle dalga geçerdi. O yıllardan işin korsanı çıkan bir meslek konumuna bu yıllarda gelmek tabii ki bu konunun önemini ve değerini gösteriyor. (Not: Ben 12 yıl Meteoroloji teşkilatında çalıştıktan sonra Çevre Bakanlığına geçtim ve bu konuda uzmanlaştım- ki ben de hava tahmini yapmaktan çekiniyorum)
Merak ediyorum piyasada Meteorolog olan geçinenler tek bir görsele bakarak, biz Meteoroloji Mühendislerinin yıllarca eğitimini aldığı, yüzbinlerce ölçüm sonucu analiz ettiğimiz ve sonrasında tahmin ettiğimiz havayı bizden- gerçekten bu işin ilmini yapanlardan- daha iyi nasıl okuyabiliyorlar? Bu soruyu sadece gerçek meteoroloji uzmanları mı düşünüyor acaba? Yoksa sahte hava tahmincileri izleyen-takip eden- onlara inanan insanlarda bunu hiç merak etmiyorlar mı- bu adam/bu site kim diye?
Kimse kusura bakmasın hava tahmini yapmak öyle sıradan bir iş değildir. Uzmanlık ister, bilgi ister, tecrübe ister. Hava akışkandır, akışkanlar mekaniği, statik okumanız, iyi bir matematikçi olmanız, Sinoptik, Dinamik meteoroloji eğitimi yanı sıra konuyla ilgili mühendislik derslerini almanız ve bu konuda bizzat çalışmanız gerekir. Önüne gelen herkesin konuya merak sarıp amatör meteorolog olarak boy göstermesi, bu işi geçim kaynağı yapması suçtur, tek kelime ile işin erbabı uzmanlara saygısızlıktır, kandırdıkları kişilere kul hakkıdır. Bunlara imkân verenlerde maalesef bu suça ortak oluyor demektir.
Umut ediyorum ki; bu yazımı okuyan sahte meteorologlar, kendi kendilerine iklim bilimci unvanını veren sözde uzmanlarımız ile bu şarlatanlara söz hakkı veren medya mensuplarımız Meteoroloji Mühendisliği’nin bir bilim dalı olduğunu, bilimin oyuncak yapılamayacağını anlarlar.
Şimdi bir düşünün: sahte meteoroloji tahmincilerinin sosyal medyada yaptığı ve yaydığı her yanıltıcı haber sonucu milyonlarca insan programını iptal ediyor, sınava girecek çocuklar nasılsa kar yağacak okullar tatil olur diye ders çalışmıyor, toplantısı olan firmalar iş görüşmelerini ve sevkiyatlarını iptal ediyor. Tüm bu örnekleri çoğaltabiliriz. Hiçbir yetkisi ve yetkinliği olmayan bu kişilerin yaptıkları yanlış yorumların yönlendirmesiyle ülke ekonomisine ve insanların duygularıyla oynanmaktadır. Yazık değil mi ülkemizin ekonomisine verdiğiniz milyarlarca ekonomik zarara…
İşin acı yanı bu kişilerin yaptıkları yanlış yalan haberleriniz devletin tek yetkili kurumu olan Meteoroloji Genel Müdürlüğüne ve Meteoroloji Mühendislerine mal ediliyor, itibarları zedeleniyor.
Velhasıl hava tahmini zor ve veballi bir iştir. Ülkemizde bu işin yetkilisi ve sorumlusu Meteoroloji Genel Müdürlüğüdür. MGM her an her saat hava gözlemleri yapmakta ve gerektiği zaman gerekli yerlere uyarılarını ve hava tahminlerini iletmektedir. Doğrusu sadece bu kurumumuzun tahminlerine itibar gösterilmelidir. (Adres: www.mgm.gov.tr ) Bu konuda mühendislik eğitimi alan Meteoroloji Mühendisleri de, üniversitede görevli veya emekli öğretim üyeleri de, öncelikle MGM’nin verilerine göre yorum ve tahmin yapmaktadır. Gerisi yalan ve yanlıştır. Şarlatanlara inanmayın, sakın kanmayın. Kalın sağlıcakla…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.