Namık CEYHAN

Namık CEYHAN

SEVGİ İYİLİK VE UMUDUN ADRESİ LÖSEV

SEVGİ İYİLİK VE UMUDUN ADRESİ LÖSEV

Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı (LÖSEV), tarafından her yıl olduğu gibi bu senede 2-8 Kasım tarihleri arasında Lösemili Çocuklar haftası kutlanmaktadır. Aslında kutlama değil de, lösemi hastalığı hakkında toplum bilinci oluşturmak, çocuklarımızın yaşadıkları sıkıntılara dikkat çekerek; onlara olan destekleri arttırabilme amacıyla ülke genelinde farkındalık yaratma ve kanserden korunma bilinci oluşturmak için çeşitli etkinlikler Lösemili Çocuklar Haftası adı altında gerçekleştirmektedir.

Lösemili ve kan hastası çocukların, sağlık ve eğitim başta olmak üzere her türlü ihtiyaçlarının sağlanmasına yardımcı olmak, bunun yanı sıra, kalıtsal ve edinsel kan hastalıkları konusunda ulusal düzeyde tedavi, eğitim ve araştırma kurumları kurmak ve işletmek amacıyla yirmi beş yıl önce Ankara merkezli LÖSEV adı altında yeni bir vakıf kurulmuş. Dr. Üstün EZER başkanlığında Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı (LÖSEV) adı altında kurulan LÖSEV’in saygın ve hızla büyüyen örgütlü bir yapıya dönüştüğünü gururla izliyoruz.

Bu sene yirmi beşinci kuruluş yıldönümünü kutlayan LÖSEV, 1998’de SSK Ankara Çocuk Hastanesinde çalışan doktorlar, hemşireler ve personelin, aramızda para toplayarak tedavi amacıyla yatan lösemili çocukların odasına küçük bir televizyon almaları ile başlayan bu iyilik hareketi çığ gibi büyüyen LÖSEV, bugün yüzlerce çalışanı, on binlerce hasta ve aileleri, milyonlarca gönüllüsü ile kocaman bir aileye dönüşmüş durumdadır. LÖSEV, kendine duyulan güveni boşa çıkarmadan ve gönüllü sayısı artarak yoluna devam ediyor. Dr. Üstün EZER ve Mütevelli Heyetine, Yönetim Kurulu üyelerine, gönüllü destekçilerine bağışçılarına kısacası emeği geçen herkes şükranlarımızı sunuyoruz. İyi ki varsınız. İyi ki varsın @LÖSEV.

LÖSEV, 2000 yılında Türkiye'nin ilk ve tek Lösemili Çocuklar Hastanesi olan LÖSANTE'yi, 2008 yılında lösemili çocukların ücretsiz kolej eğitimi alabilecekleri Lösemili Çocuklar Okulu’nu, 2010 yılında ise tedavileri için Ankara dışından gelen ailelerin tedavi esnasında uzun veya kısa dönem konaklayabilmeleri için Lösemili Çocuklar Köyü’nü hayata geçirdi. Bu süre zarfında sadece lösemili çocuklar ve kanser hastalarını değil, tüm Türkiye’yi lösemi, kanser ve korunma yolları konularında bilinçlendirdi, hastalığın tedavi edilebildiği konusunda farkındalık hareketleriyle köklü çözümler yaratmayı, toplumsal ve kalıcı hizmetler vermeyi sürdürmektedir. Nitekim 2015 yılında “insanlık ölmesin, insanlar da ölmesin” diyerek Avrupa’nın ilk, ülkemizin en donanımlı Lösemili Çocuklar Kenti ve multidispliner hastanesi LÖSANTE’yi ülkemize kazandırdı.

Lösemi ülkemizde her 25 bin çocukta bir görülen, kan hücre çekirdeğinde bir nedenle gelişen genetik kusurların yol açtığı, hücre ölümsüzleşmesi ve çoğalmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Lösemi, kemik iliği ve lenfatik dokularda beyaz kan hücrelerinin anormal şekilde büyüdüğü ve çoğaldığı kan oluşturan dokuların kanseridir. Akut, miyeloid ve kronik lenfositik lösemi olmak üzere farklı türleri bulunur. Ancak lösemi, günümüzde artık korkulacak bir hastalık değil. Erken teşhis ve tedavi ile lösemiden bütünüyle kurtulmak mümkündür. Bugün LÖSEV verilerine göre tedaviye cevap verme oranı % 96-97 civarındadır.

Gerçekten bu konuda 2005-2009 yılları arasında yetişkin bir evladı lösemiye (ALL) yakalanan çok zor şartlarda tedavi mücadelesi vermiş tam tamam derken evlatlarını kaybetmiş bir ailenin babası olarak bu satırları kaleme almak benim için ne kadar zor olsa da bundan sonra bizim yaşadıklarımızı başka aileler yaşamasın diye bazı uyarılarda bulunmak istiyorum.

Bizim oğlumuz, hastalığının lösemi olduğu teşhisi konduğunda 23 yaşındaydı. Meram Tıp Fakültesi Hastanesinde İlk teşhisi koyan doktorumuzun “Bu hastalık insanı öldürmez süründürür” cümlesini duyduğumda başımdan aşağı kaynar su dökülmüş hissettim. Evet, gerçekten Lösemi öldürmüyor, tedavisi mümkün ve uzun süre alıyor. Tabii ki son derece sağlıklı ortamda ve sabırla devam etmek gerekiyor. İlk etapta 4 ay hastane süresi ikinci etapta 8 ay süren tedavi sonrası iyileşme görüldü. Daha sonra Almanya’dan uygun bir kemik iliği bulunması ile birlikte Ankara’da Hematoloji hastanesinde ilik nakli oldu. Çok meşakkatli ve zor bir süreç 3 ay süreyle Ankara’da hastanede yaşandı çok şükür iyileşip taburcu oldu. Bağışıklığı düşük vaziyette yeniden doğan bir bebek gibi alıp Ankara’da tedavi için kiraladığımız evimize döndük. Çünkü 100 gün daha Ankara’da kalmalıydık.

İşte taburcu olması ile birlikte daha zor bir dönem başladı. Ankara’da üç günde bir kontrole gelmemiz istendi. İşte ne olduysa kontrol sırasında oldu. Kan grubu dahi değişen ve bağışıklık sistemi sıfırlanan bir hastaya aynı hastanede normal hasta muamelesi yapıldı. Bir kan alınması ve film çekilmesi için hastane ortamında 2 saat sıra bekledik ve tabii ki mikrobu kaptık. Taburcu olduktan bir hafta sonra 40 derece ateşle tekrar hastaneye yattık ve 24 saat içinde evladımızı kaybettik. Mekânı cennet olsun Rabbim cennette kavuştursun inşallah. Hastana yönetimi kabul etmese de evladımızı bizden lösemi değil hastane mikrobu aldı. O nedenle temizliğe ve hijyene çok dikkat edilmeli.

O yıllarda LÖSEV 18 yaş altına hizmet veriyordu. Maalesef iş birliği yapamadık. Şimdi LÖSANTE ile bu mümkün. Belki o zaman LÖSANTE olsaydı evladımız yaşıyor olabilirdi. Tabii ki ömrü veren emaneti veren Yüce Allah, bizden emanetini aldı. Kor ateşi düştüğü yeri yakıyor, bizleri de böyle imtihan ediyor. Allah kimseye evlat acısı vermesin, inşallah.

Bu hafta sevgi, iyilik ve umut dolu mücadelede bizde yerimizi alalım. Bugün ülkemizin hemen her ilinde gönüllü hareketi bulunan LÖSEV gönüllüleri arasına katılalım. LÖSEV tarafından tüm lösemili çocuklara armağan edilen 2-8 Kasım tarihleri arasındaki lösemili çocuklarla dayanışma haftasına destek olalım. LÖSEV’e düzenli https://www.losev.org.tr/v6/bagis bağışta bulunalım. Bu hafta her tarafı turuncu ile donatalım.

Lösemili çocukların tedavisi için verilen sevgi, iyilik ve umut dolu mücadelede BİZ KAZANACAĞIZ diyen tüm lösemili çocuklara Allah’tan acil şifalar diliyorum. Ailelerine sabırlar ve kolaylıklar diliyorum. İyi ki varsın @LÖSEV, iyi ki varsın iyi insanlar. Allah razı olsun. Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Namık CEYHAN Arşivi