Prof. Dr. Turan Akkoyun

Prof. Dr. Turan Akkoyun

Siber Vatan

Siber Vatan

İşlemeye devam eden sisteme yönelik tehditler karşısında geliştirilen savunmalar; bireysel, toplumsal ve küresel politikaları şekillendirmektedir. Güncelliği herkes tarafından bilinen ancak boyutları konusunda bir boş vermişlik menzilinde yürünen hususlar arasında “bilgisayarlara dahil olan, kullanan ve ilgi” çıkışlı siber kavramı dikkat çekmektedir. Konu bilgisayar kapsamındaki teknoloji merkezli bireysel ya da kurumsal olmaktan çoktan aşmış durumdadır.

Küresel siber tehdit her geçen an sayısı artan veri ihlalleriyle kuşatmasını sürdürmektedir. Kitle iletişim araçlarına ve medya ürünlerine yansıdığı kadarıyla sağlık, ticaret, özel ve kamu kuruluşları bu anlamda art niyetli tehditlere maruz durumda kalmaktadır. Unutulmaması gereken konunun finansal ve tıbbi verilerin toplanmasıyla sınırlı olmadığıdır. Zira ağ kullanmak zorundaki bütün işletmeler, müşteri verileri saldırı için hedef haline gelebilmektedir. Yitirilen verilerin kullanım amaçları doğrultusunda müspet olmayacağı aşikardır.

Siber tehdit ve güvenliğin suç, saldırı ve terör şeklinde sınıflandırılması mümkün katmanları bulunmaktadır. Menfi aktörler bilgisayar sistemlerini ele geçirmeyi amaçlamaktadırlar. Bunun bilinen yöntemleri “Malware” diye aktarılan karanlık amaçlı yazılım, yapılanmış dil sorgusu, kimlik avı, işlemlere müdahale etmeye yönelik, hizmeti engelleme şeklinde sıralanabilmektedir.

Birbirinden farklı amaç ve yöntemlerle geçilen basamaklar; gayri meşru maddi kazanım, politik yönlendirme, bilgisayar sistemini çökertme, özel verileri ele geçirme/ toparlama, sistemi kitleme, kullanıcı tarafından gerçekleştirilen her türlü eylemi gizlice kaydetme, fidye talep etme, yanlış yönlendirme, bilgisayar ağlarına sinsi bir şekilde yayılma gibi dizilebilmektedir.

Mukavemetin en önemli bariyeri siber güvenlik açığı bırakmamaktır. Böylelikle hassas bilgiler art niyetlilerin çekim alanlarının haricinde kalabilir. Aynı şekilde iki kişi arasındaki iletişim de alıkonulamaz. Sahanın saldırganları meşru kisvelerin arkasına saklanmaktadırlar. Bilhassa elektronik posta adresler üzerindeki perdelemeler kredi kartı verileri başta olmak üzere diğer kişisel bilgileri hususunda vatandaşları kandırmayı amaçlamaktadırlar. Ağlar ile sunucuların trafikle boğulması sonucunda bilgisayar sisteminin yerine getirmesi gereken işlemler engellenmektedir.

Söz konusu edilen tehditler sadece bir ülkedeki değil bütün dünyadaki işlemler için geçerlidir. Kitle iletişim araçlarına yansıdığı kadarıyla İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri, Avusturalya gibi farklı kıtalardaki ülkeler bilgileri sürekli güncellemektedir.

Milli Siber Güvenlik Merkezleri verilerin muhafazasının cihazların virüsün uzanmasına engelleyebilecek şekilde güncel olmasına bağlı olduğunu aktarmaktadırlar. Her türlü önleme rağmen dosyaların yedeklenmesi gerekmektedir. Tanışma, sohbet siteleri bu anlamda yalnızlıktan kurtulmaya çabalayanları kurban haline dönüştürür. İnsan mekanikleşirken düşünceden tamamen soyutlanır böylelikle sanal boşluklara çok daha kolay yuvarlanabilir.

Mümkün olduğu kadar korunabilme adına yazılımın, işletim sisteminin güncellenmesi, antivirüs yazılımın kullanılması, parolaların olabildiğince karmaşık yani güçlü olması, kaynağı bilinmeyen e-postaların kesinlikle açılmaması, güvenliliği hususunda tereddütlü web sayfalarındaki bağlantıların tıklanmaması, halka açık yerlerde güvenli olmayan WİFİ ağlarının tercih edilmemesi bireysel farkındalık olarak karşımızda durmaktadır. Zararlı yazılımlar yayıldıkça endişe daha da artmaktadır.

Tehditler karşısında Siber güvenlik uzmanları mevcut saldırılar yanı sıra deneme aşamasında olanlarla mücadelelerini sürdürmektedirler. Hiç kimse, kurum ya da devlet bu mücadelenin haricinde kalamaz. Bu nedenle acilen “Siber Vatan” üzerinde ciddi projeler hazırlanması gereken bir kavram olarak öne çıkmaktadır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Turan Akkoyun Arşivi