Prof. Dr. Turan Akkoyun

Prof. Dr. Turan Akkoyun

Yeşerme

Yeşerme

Kırılma noktaları bir bitiş yanı sıra duruma göre filizlenme ve yeniden canlanma fırsatı da verebilmektedir. Yakın geçmişte toplumun bir kaosa sürüklendiği yıllar bunun en güzel örneklerindendir. O dönemde “milletime ve yarının ümidi Türk Gençliğine çok cüz’i de olsa bir şey” aktarabilme adına kaleme alınan Emel Yayınları arasında basımı gerçekleştirilen Kur’an Gölgesinde ve Tarih Önünde Türk başlıklı kitap, ömür yarım asrı bulanların düşünce filizlenmesine az ya da çok katkı sağlayan mühim eserlerdendir.

Eser “dağdaki çobana, köydeki çiftçiye, mahalledeki bakkala” ayrı bir parantez açarken “milleti yükselten tek potansiyel aydınlar olduğu ne kadar gerçekse, geri kalışında hatta devlet varlığının tehlikeye düşmesinde tek sorumlu yine onlardır” vurgusunu yapıp ana fikrini ortaya koymuş, o zamanda ve sonraki dönemde hedef kitlede karşılık bulmuş, toplumsal hafızanın istikametini besleyen kültür yeşermeleri arasındaki yerini almıştır.

Kavram kargaşasında uzak sade bir lisanla daha başlangıçta Hz. Adem’den Efendimize kadar bütün peygamberlerin vahiy yoluyla kendilerine bildirilen ve onların beşeriyete aktardığı dinlerin İslamiyet olduğu vurgulanmıştır. “Allah sevgisi ve korkusu iki yönden insanın ilkelliğini giderir. Ona kuvvetli bir irade ve sağlam bir karakter kazandırır” denilmiştir.

Türk gençliğinde ilgi uyandıran eserde Din, İman, Allah’a İman, Meleklere İman, Peygamberlere İman, Kitaplara İman, Ahirete İman, Kadere İman, İslâm, Kelime-i Şehadet, Namaz, Zekat, Oruç, Hac başlıklı bölümler ana çerçeveyi belirlemiştir.

Müteakiben “Ahlak ve Menşei” kapsamında Türk Ahlakı ve Türklerde Ahlak detaylandırılmıştır. “Vatan Sevgisi” dahilinde Vatan ve Türklerde Vatan Sevgisi hususlarına işaret edilmiştir. “Millet ve Soy” sonrasında ise “Irk ve Irkçılık” ithamında Emeviler ve Irkçılık ile Abbasiler yaşanmışlıklarına geçilmiştir.

Eserin güzergahında “Mucize-i Kur’an Gerçekleşiyor” başlığının hemen altında “Kılınç Türk’ün Elinde Olunca” alt başlığında izahat yanı sıra Türk genliğine hakiki rol modeller sıralamasını vermektedir: Tuğrul Bey, Alparslan, Melikşah, Sencer, Kılıç Arslan ve Birinci Haçlı Seferinin Teşekkülü, Cihan Devletine Doğru, Orhan Gazi, Murad-ı Hüdevandigar, Yıldırım Beyazıt, Mehmet Çelebi, Derviş Gazi II. Murat, II. Kosova Savaşı, Fatih Sultan Mehmet, II. Sultan Beyazıt, Yavuz Sultan Selim, Muhteşem Süleyman. Aynı şekilde zirvenin sonrasına geçiş basit şekilde gerçekleştirilmiştir. “Duraklama ve Düşüşün Sebepleri” başlığının ardına sıralanan başlıklar şunlar olmuştur: Sokullu ve Sonrakiler, Koca Sinan Paşa, Cigale-zade Sinan Paşa, Kuyucu Murat, Nasuh Paşa, Köprülü Mehmet Paşa, Yeniçeri, Asakir-i Mansure Kanunnamesi. Çıkış yolu çok isabetli bir şekilde doğrudan okuyucuya, gençliğe ve hedef kitleye bırakılmıştır.

Hedef kitleye ulaştırıldığı zamanda kültür yeşermesi sayılabilecek hususlar yazarın ebediyete intikal ettiği bugün kitle iletişim araçlarında devasa bütçeli projeler halinde birbirini izleyen medya ürünleriyle pınarlara ve çağlayanlara dönüşmüştür. Dünya görüşü içinde üstlendiği misyonu yerine getirmenin huzuruyla 13 Aralık 2022 Salı günü Hakka yürümüştür. Cenab-ı Allah’ın rahmeti, kutlu yürüyüşe omuz veren dava ve mücadele insanlarının üzerine olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Prof. Dr. Turan Akkoyun Arşivi