Sami Gediz

Sami Gediz

Ekonomi nereye gidiyor?

Ekonomi nereye gidiyor?

Bu hafta koronavirüs gündemini unutturan bir gelişme yaşandı. Hiç birimizin beklemediği şekilde Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak sağlık sorunları gerekçesiyle instagram üzerinden istifa etti. Sanırım dünyada bir ilktir. Daha önce hiçbir devlet adamının instagram üzerinden istifa ettiğini duymamıştım.

Bu arada Bakan Albayrak twitter hesabını da kapatmıştı. Olağanüstü gelişmeler yaşandı. Devlet erkanından hiçbir açıklama gelmedi. Bu sessizlik muhalefete malzeme oldu. Muhalif birçok kesim bu durumu fırsat bilerek çeşitli senaryolar ürettiler.

Diğer gün İletişim Başkanlığından görevi bırakma isteğinin kabul edildiğine dair bir açıklama yapıldı. Sonra yeni bakanın Lütfi Elvan olduğu açıklandı.

Bu süreçten sonra ekonomide ilginç gelişmeler yaşanmaya başladı. Dolar, Euro, Altın ve diğer para birimleri düşüşe geçerken Türk parası değer kazanmaya başladı. Bu süreç sanırım 19 Kasımda Merkez Bankasının toplantısına kadar devam edecek. Merkez Bankası beklenen oranda faiz artırımı yaparsa düşüşler devam edecek ama beklenen oranda bir artış olmaz ise piyasaları ne bekliyor şu an kestiremiyorum.

İş dünyası beklenen faiz artırımının uygulandığı takdirde piyasaları olumsuz etkileyeceğini ifade ediyor. Gerçekten iki ucu pis bir değnek durumu var ortada...

Neyse ekonomi hakkında daha fazla konuşmayalım, bu işi bilen uzmanlarımız zaten sık sık açıklama yapıyorlar. Tek dileğimiz ülkemizin ekonomik anlamda daha iyi günlere gelmesi ve insanların yüzünün gülmesi. İnşallah güzel günler bizi bekliyor.

 

***********

Sağlık Bakanımız Dr. Fahrettin Koca twitter üzerinden yaptığı açıklamayla adeta hepimize umut oldu. Koca, "Özgürce nefes alacağımız günleri özledik. Maske, yakın zamanda hayatımızdan çıkmış olacak. COVID-19 aşı çalışmalarında büyük ilerlemeler var. Sonucu bekleyelim. Evimizin dışında, başkalarıyla olduğumuz her yerde maskemizi kuralına uygun şekilde takalım. Sabrınız için sağ olun" dedi.

Dünya genelinde Koronavirüsün 2021 baharında biteceği konuşuluyordu. Bu açıklamada bu beklentiyi oldukça artırdı. Artık koronavirüsün hayatımızdan çıkmasını diliyor ve bekliyoruz.

 

***********

Karadeniz'de doğal gaz rezervi bulan ülkemiz, bölgedeki çalışmalarına kararlılıkla devam ediyor. Fatih sondaj gemisinin ardından Kanuni gemisi de Karadeniz'e yol aldı. Fatih, Tuna-1'den sonra Sakarya Gaz Sahası'ndaki Türkali-1'de yeni sondajına başladı ve şu an itibarıyla 2 bin 600 metreye kadar indik. Modernizasyonu tamamlanarak Mersin/Taşucu limanından ayrılan Kanuni sondaj gemimiz 2021'in ilk aylarında Karadeniz’de faaliyete başlayacak.

 

**********

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül geçtiğimiz günlerde Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğünce düzenlenen Ceza Hukukunda Alternatif Çözüm Yolları Sempozyumu'nun açılışına katıldı. Burada yaptığı açıklamalar çok önemliydi.

Tutuksuz yargılama ile ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Gül, "Aslolan tutuksuz yargılamadır. Tutukluluk istisnadır. Deliller toplanmış, kaçma şüphesi yok, yeri yurdu belli, seneler geçmiş, 'Hadi tutuklayalım' olmaz" dedi. "Yerli ve yabancı yatırımcılar için hukuk güvenliğinin önemine değindiniz. Bu konuda yeni bir reform gündemde mi?" sorusu üzerine Gül, hükümetleri döneminde çok önemli mevzuat değişiklikleri ile düzenlemeler yaptıklarını söyledi.

Reformların sürekli ve dinamik olduğunu, her zaman yapılması gerektiğini vurgulayan Gül, 2023'e kadar daha güvenilir bir hukuk sistemi için çalışmalarına devam ettiklerini anlattı.

Bu açıklamalar ülkemize yabancı yatırımcının gelmesi açısından bence çok önemli. Bakalım süreci birlikte izleyip görelim. Haydi kalın sağlıcakla...

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Gediz Arşivi