Müjgan Şahin

Müjgan Şahin

İlişkilerde Çıkmaz Sokaklar

İlişkilerde Çıkmaz Sokaklar

İlişkileri çıkmaza sokan hatta kimi zamanda boşanmaya götüren en önemli nedenlerin başında gelen "senin ailen, benim ailem" konusunu konuşalım . Öncelikle, eşiniz  sizin için her şeyden önemli olmalıdır. Biz buna “evlilik piramidi” diyoruz. Evliliklerde Benim Ailem Senin Ailen Meselesi en çok evliliklerin ilk 5 yılında  görülen ve hatta bazı evliliklerde işi boşanmaya kadar götüren problemdir.Buradaki en temel sorun eşlerin  çevreye karşı sınırlarını çizememesidir. Aileler kendi evlilik deneyimlerini her fırsatta yeni çift ile paylaşmak isteyebilirler. Ancak, kendi ailesini kurmak için çaba gösteren çift bu durumdan rahatsız olabilir. Bir müddet sonra ne yapacağını bilemeyen çift arasında huzursuzluklar ve tartışmalar başlayabilir. Eşiniz kendi annesinin ve babasının üslubuna ve davranışlarına alışık olduğundan, onların müdahalelerinden sizin kadar rahatsız olmayabilir. 

Fakat unutmayın ki, aynısı sizin için de geçerlidir. Ailelerinizin müdahalesinden rahatsız olduğunuzu onları kırmadan söyleyebilmek hiç kolay değildir, ancak her zaman açık yürekli olmakta yarar vardır.Eşinizin ailesiyle bu tür problemler yaşamamak için mesafeli ama olumlu bir ilişki başlatın. Yani sınırları doğru çizmek önemli bir adım .

Ancak yine de zaman zaman gerilimler yaşanabileceğini bilmelisiniz. Böyle durumlarda, rahatsızlıklarınızı içinize atmak ya da, “bu, eşimle benim hayatım, bu duruma katlanmak zorunda değilim” diye düşünmek yerine, bu durumu eşinizle birlikte değerlendirerek ortak bir karar vermek çok daha yapıcı olur. Aileler evliliğiniz için bazen bir tehdit gibi görünseler de, problemli zamanlarda tecrübelerine güvenerek hareket edin. Dezavantajı avantaja çevirip  gerektiğinde onlardan yardım istemekten çekinmeyin. Ve her daim  eşinizle ortak paydada buluşun. 

Diğer yandan da sıkça rastladığımız sorun "biriktirme" sorunudur. 

Çiftler arasındaki sorunlar çoğu kez gerçek çözüme ulaşmadan kapanır daha doğrusu ötelenir. Çiftler, bir yandan bugünü ve  geleceği yaşarken diğer yandan da geçmişi  geleceğe taşırlar.Bunlar devam ederken bir bakarsınız ki  biriktirme ve saklama  hastalığına yakalanmış bireyler olunmuştur. Bu meziyet gerektiren hastalık; sürekli beyni olumsuz mesajlar içinde hazırda tutmak zorunda kalır, arada da  kendi içinde  tekrar edip  unutmamak gerektirir. Zira en ufak bir tartışmada geçmiş ve yaşanılanlar, okları geri çevirmek için büyük bir istekle ortaya dökülür.

Böyle olduğunda konular başta küçük olsalar bile sonradan büyük meselelere ve kavgalara dönüşürler. Bu durum çiftler arasında mesafelerin artmasına, sık olması halinde ise boşanmaya neden olabilir.

Oysa,hayatınız boyunca biriktireceğiniz yaşanmışlıklar,mutluluk verici olmalıdır. Aksi durumu kimseye bir fayda sağlamadığı gibi zararları olacaktır.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Müjgan Şahin Arşivi