Müjgan Şahin

Müjgan Şahin

Ergenlerle Yaşam

Ergenlerle Yaşam

Ergenlik, her insanın hayatının belli bir döneminde yaşadığı yetişkin olmaya atılmış ilk adım olarak tanımlanabilecek bir evredir. Fiziksel ve ruhsal değişimin etkileriyle yaşamın en zor ve  karmaşık olduğu bu dönem de yepyeni bir kimlik edinilmektir.

Ergenlik dönemi sisli bir havada denizin ortasında kalmış bir gemi gibidir. Sakince bekleyip sisin gitmesini bekleyip öyle yola devam etmek en doğru karar olacaktır.

İş böyle olunca anlık duyguların etkin olduğu bu dönemde anne ve babalara görev düşmektedir.  Ailesi ile ihtiyaçlarını gideremeyen kişiler, arkadaş ortamlarında kendilerini tatmin etmeye çalışırlar. Çünkü ergenlik dönemindeki kişiler ailelerinden uzaklaşıp bağımsız olma, benlik duygusunu ön plan tutma ve kendini keşfetmekle başlayan yolculukta  arkadaşlık kavramına fazla önem verirler.

Onlar için kimlik modelleri daha çok arkadaş çevresindeki kişilerdir. Yanlış arkadaşlıklar ise bazen telafisi güç olan sorunlarla sonuçlanır. Anne ve babaların bu dönemde bilinçli hareket edip çocuklarını anlamaya ve yanlarında olmaya, sevgilerini her daim hissettirmeye gayret etmelidirler.

Asla suçlayıcı bir dil kullanmamalı, soğukkanlılıkla öfke kontrolünü her daim diri tutmalıdırlar. Diğer yandan da kurallar belirlemek ve kuralları birlikte oluşturmak, sorumluluk vermek çok önemlidir. Özellikle bu dönemde öğüt vermek ya da uyarmaktan kendinizi alıkoyun.

Sakinliğini koruyan aileler bu dönemi son derece keyifli ve hasarsız geçireceklerdir. Bu dönemde sağlıksız kurulan her bağ tüm aileye zarar verebilir. Kapanması zor çukurlar açabilir.

Bütün bunlara rağmen iletişim kurmakta sorun yasaniliyorsa da bu dönemde bir uzmandan yardim alınması en doğru karar olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Müjgan Şahin Arşivi