D. Emin Bilge

D. Emin Bilge

Çocuklarımızı hedefe yönlendirmek

Çocuklarımızı hedefe yönlendirmek

Bebeklikten  başlar çocukların  hedefleri.  Henüz 7-8  aylık bebekken kardeşinin’ yaşıtının veya kendinden büyük başka bir çocuğun elindeki oyuncağı veya başka bir şeyi almak ister. Onun hedefi başkasında olanı almaktır.

Çocuklara  aileleri ileride hangi işi yapması gerektiğini, ne olması gerektiğini üç dört  yaşındayken defalarca söyleyerek, hatta abartılı söyleyerek, adeta beyin yıkayarak “Kızım prenses, oğlum paşa olacak” vb. sözlerle  kendi gönüllerinde olanı, hatta kendi olamadıklarını, idealindekilere çocuklarının kavuşmasını isteyerek, sorulduğu zaman onu söylemesini isterler. Çocuk, başkalarının “Büyüyünce ne olacaksın?”  sorusuna,  kendisine öğretilen, yönlendirilen  cevabı verince, ailesi bundan son derece memnun olur.

Çocuklarımızı hedefe yönlendirmek

Aya çıkmak için hedefin yıldızlar olması gerekirmiş. Şimdi Mars’a robot gönderildi. Önce hayal kuracak, hayalleri büyük olacak ki hedefleri de büyük olmalı. Çocuğu hedefe yönlendirmezsek çocuk başarılı olamaz,  bir gayesi olmazsa tembel olur, ne yapacağını bilmez. Çocuklar her yaşa göre hedefe kilitlenmeli. Çocuklarınızla  beraber gerçekleşebilecek  hedefler  koyun. Çocuğunuzla konuşun, onun  hedefi  yoksa ona hedef gösterin.

Başarılı kimseler, devlet adamları, sanatçıların hayatı okunursa çoğunun hedefi küçükken başlamıştır. 

Güzel düşünmeyenler  nasıl güzel işler yapamazlarsa, büyük düşünmeyenler de  büyük işler yapamazlar. Çocuk, genç veya yetişkin  insanların hayali, hedefi olmazsa ileride büyük iş yapamazlar, çalışmazlar. Hayallleri,  hedefleri  olursa çalışırlar eninde sonunda başarılı olurlar. Hedefleri olmazsa kabiliyetleri körelir.

Çocuklarımızı hedefe yönlendirmek

Çocuğun,  gencin  kabiliyetini bilmeden, gönlümüzde olanın  gerçekleşmesi için onu yanlış yönlendirmek zararlıdır, geleceğine engel olmaktır. Dikkat edilmesi gereken nokta  yanlış hedef koymamak, doğru hedef koymaktır. Hedef yanlış olursa sonuç da yanlış olur. Eğri cetvelden doğru çizgi çıkmaz.

Hz. Ali (ra): “Çocuklarınıza hedef gösterin, yaşadığınız zamana göre değil, yaşayacakları zam göre yetiştirin.” buyurur.

Yetenekli bazı çocuklara iyi bir hedef belirleyemedikleri için için maaalesef yazık oluyor. Hangi meslekte olursa olsun kendi alanımda, kendi mesleğimde şehrin en iyisi olacağım diye hedefe kilitlenmeli.

Veliler ve öğretmenlere bu konuda çok iş düşüyor. Çocuğun/gencin  yeteneğini en iyi ailesi ve öğretmeni tanır. İş birliği yaparak iyi hedefe yönlendirmeliler. 

Mesela, güzel sanatlara yeteneği olan, resim yapmayı  seven,  şiir yazan ezberleyen, hikaye yazan, musikiyi seven çocuk güzel sanatlara yatkındır, bu çocuğu matematike yönlendirmek yanlıştır.

Teknik işlerle, alet edavat işlerle, hesap işleri, ölçme biçme vb. işlerle uğraşan gençlerin mühendisliğe yeteneği vardır.

Çalıştığımız/çalışacağımız  dalda en başarılı olmak için çalışmalı ve uzmanlaşmalıyız. İmam Gazali: “Çok işte çırak olacağına bir işte usta ol” der.

Hedefi olmayanların başarılı olmaları mümkün değildir. İster çocuk olsun, ister genç olsun, isterse yetişkin olsun  hedefi olmayanlar ve yanlış hedefi olanların başarılı olmaları mümkün değildir.

Hayatımızın her bölümünde  büyük küçük koyduğumuz hedeflere ulaşmak, insana mutluluk verir.

İnsanların hedefleri olduğu gibi Devletlerin de ülkenin geleceği hakkında  yakın  ve uzak 3-5-10  yıllık planları olur. 50 yıllık 100 yıllık idealleri olur. Gelecek nesillere ışık olması için büyük hedefler koyarlar. Bir devlet  2030 yılında dünya ekonomisinde 10. olmak, denizcilikte 5. olmak, madencilikte 7. olmak  gibi hedefler koyar.

HEDEFLER NASIL OLMALIDIR

Hedefe ulaşmak için, başaracağına inanmalı ve hedefe kilitlenmeli.Hedefler, ulaşılması mümkün olan hedefler olmalı, gerçekleştirilmesi mümkün olmayan hedefler olmamalı.

Ulaşamayacağınız  uçuk bir bir hedef belirlerseniz cesaretiniz kırılır ve kendinize olan güveninizi kaybolur. Geliriniz ortalama bir gelir ise bir yıl sonra  araba veya ev sahibi olmayı hedeflemek hayalperestliktir, olmayacak duaya amin demektir.

Çocuklarımızı hedefe yönlendirmek

HEDEFİNİZİ İYİ BELİRLEYİN

Başarılı insanlar, çok çalışan, kendine güvenen, hedefi olan insanlardır. Hayal kurarlar ama, hayalperest olmazlar. Kadere inanırlar ama, başarısız olduğu zaman suçu kadere bulmazlar, eksikliğün kendisinde olduğunu kabul ederler.

HEDEF BELİRLERKEN

Gerçekçi olun: Ulaşılabilecek hayaller kurun ve o işe ve fikre odaklanın. Yüzme bilmeden yüzme yarışmalarına katılmayı hayal etmeyin. Beş  kilometre koşamazken maraton koşmayı hayal etmeyin.

Esnek olun: Engin dağları aşmak zordur. Hedefe yürürken çok engellerle karşılaşacağını bilmeli insan. Çünkü pek çok insan aynı hedefe ulaşmak istiyor. Önüne çıkan zorluklarla mücadele etmeli, pes etmemeli, tekrar tekrar denemeli. Başka metotları denemeli. Mucitler, araştırmacılar bazı zaman binlerce denedikten sonra hedeflerine ulaşmışlardır. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
D. Emin Bilge Arşivi