Prof. Dr. Turan Akkoyun

Prof. Dr. Turan Akkoyun

Az Bilinen, Sık Karşılaşılan

Az Bilinen, Sık Karşılaşılan

İnsan vücudu ve sağlığı tarifi imkansız bir nitelik arz etmektedir. Bir kısmı hakkında az, bir kısmı hakkında daha fazla bilgiye sahip iken bedenin ufak noktası sayılabilecek Apendiks, ortalama 9 cm uzunluğunda küçük, ince bir kese olup hakkında sınırlı bilgi bulunmasına rağmen, kendini aniden hatırlatıvermektedir. Hiç kimse o andan itibaren başka bir şey hissetmemektedir. Buna iletişim halindeki yakınları da dahil olmaktadır.

Gövdenin sağ alt tarafında yer alan kese kör çıkışlı ve girişi sindirim sisteminin bir parçası kalın bağırsağa bağlıdır. Çocuklarda daha büyüktür ve küçük yaştan itibaren kısmen kapanarak yetişkinlerde daha kısa bir hal alır. Vücutta ne işe yaradığı henüz net olarak bilinmemekle birlikte, bağışıklık sistemiyle ilgili bir organ olabileceği düşünülmektedir.

Problem haline gelmesinin nedenleri çok sayıda olduğundan ve her zaman tam anlaşılmadığından bu durumu engellemenin hiçbir yolu bulunmamaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken husus ani gelişen ve yoğun karın ağrısına neden olan durumlar acil tıbbi müdahale gerektirmektedir. Tipik olarak karnın sağ orta kesiminde gidip gelen bir ağrı ile başlar. Birkaç saat içinde ağrı sabitlenir ve şiddetlenmeye başlar.

Belirtileri; alt karın sağ tarafında başlayan ani ağrı, mide bulantısı ve kusma, iştah kaybı, kabızlık veya ishal, karın şişkinliği, karnın sağ alt tarafında giderek kötüleşen bir karın ağrısı varsa mutlaka acil servise ya da hekime başvurulmalıdır.

Genellikle yapılan ilk ve en yaygın müdahale kesenin operasyon ile vücuttan çıkarılmasıdır. Cerrahi operasyonun pratik ya da mümkün olmadığı durumlarda ise damardan verilen antibiyotikler bu ihtiyacı daha ileri bir tarihe çekebilir ya da enfeksiyonun tamamen ortadan kalkmasını sağlayabilir. Karın ağrısı, kusma ve iştahsızlık en temel yakınmalardır.  Ağrı, başlangıçta göbek çevresinde olmakla birlikte bir süre sonra karnın sağ alt bölgesine yerleşir. Sürekli bir ağrı olup giderek artar. İştah genellikle kaybolur ve birçok hastada kusma tabloya eşlik eder. Ateş genellikle ilerlemiş tabloda bulunur ve genellikle halk arasında “patlamış apandisit” olarak bilinen, yani iltihabın karın içine yayılması ile birliktedir.

İletişimin insanla ilgili her şeyde söz konusu olduğundan hareketle az bilinen ancak sık karşılaşılan ve sağlık müdahalesi gerektiren hususun bireyin kendine ve sevdiklerine karşı hassasiyetini göstermesi bakımından önemlidir. İletişim sektöründe bulunanların sağlığın önemi, muhafazası konusuna [haber, analiz, makale, belgesel, dizi ve film gibi] medya ürünleriyle dikkat çekmesi toplumsal farkındalığı geliştirecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Turan Akkoyun Arşivi