Sami Gediz

Sami Gediz

İZMİR DEPREMİNİN ENKAZINDAN KALANLAR

İZMİR DEPREMİNİN ENKAZINDAN KALANLAR

İzmir depremi hepimizin yüreğini yaktı, acı haber gelir gelmez hepimiz adeta İzmir’e kilitlendik ve gelişmeleri an an takip ettik, etmeye devam ediyoruz. BBN Türk TV ekiplerimizde anında yola çıktı ve bölgeden an an bilgileri sizlere aktarmaya devam ediyor.

Biraz detaylara girelim. Deprem haberi duyulur duyulmaz Türkiye’nin birçok ilinden Arama Kurtarma Ekipleri yola çıktı. Konya da bu noktada duyarsız kalmadı. Ekiplerimiz, yardım tırlarımız yola çıktı ve bir nebze de olsa bölgede yaraları sarmaya başladı.

Devlet erkanı tam kadro bölgede yerini aldı, Bakanlar, Vekiller olay yerinde ve hastanelerde sürecin hızlanması için ellerinden geleni yapıyorlar. Özellikle Çevre Şehircilik Bakanımız Murat Kurum’un çabasını takdir etmek lazım. Daha önceki yaşadığımız afetlerde de ilk olay yerine giden isimdi.

Tabi bu arama kurtarma çalışmalarında kurtarılan her vatandaş büyük bir sevinçle enkazdan çıkarılıyor. O beton yığınlarının altından canlı çıkmak kesinlikle mucize. Bu tür sevinçli haberleri almaya devam etmek en büyük temennimiz.

Dışarda kalanlar için AFAD ekipleri çadır kent oluşturdu. Birçok işletmede ücretsiz konaklama gibi paylaşımlar yaparak yardımcı olmaya çalışıyor. Bunun yanında fırsatçılarda hemen kendisini belli etti, ev kiralarına zam yapan vicdansızlarda var. Bunları da Allah’a havale edelim.

Göçük altından kurtarılan her canın bir hikayesi var. Bunlarda yaşanan bu acı tabloya bir detay olarak hafızalarımıza kazındı.

Göçük altına sıkışmış durumdayken ulaşılan minik Eda'nın ilk sözleri, “Abi sana güveniyorum. Babama, Eda iyi der misin? Merak etmesin” oldu. Enkaz altında dahi babasını düşünen minik Eda ekipler tarafından kurtarıldı.

*****

İzmir’de meydana gelen depremin ardından en büyük yıkımın yaşandığı binalardan birisi olan Emrah Apartmanı, birçok kişiye mezar oldu. Emrah Apartmanı’nı yapan müteahhitin ismi ise Hayati Uzun. Hayati Uzun, 1992 yılında meydana gelen Erzincan depreminde torunu Emrah’ı kaybetti. Bu olay üzerine İzmir Bayraklı’ya gelip onun adını yaşatmak için, 1993’te 2 blok ve 28 daireden oluşan bir apartman inşa etti. Buraya ‘Emrah Apartmanı’ ismini verdi. Kendisi de yıllarca bu binada yöneticilik yaptı ve komşularının anlattığına göre daha sonra Didim’e yerleşti. 2 gün önce gerçekleşen depremde Hayati Uzun, Erzincan depreminde kaybettiği torununun adını yaşatmak için yaptığı binada gelini Rabia Uzun’u, kendisi ile aynı adı taşıyan 17 yaşındaki torunu Hayati Uzun’u ve diğer torunu Abdülkerim Uzun'u kaybetti.

*****

Buse’nin “Köpekleri salın ben kedi sesi çıkarayım” sözleri boğazları düğümledi. Bakan da “Evet Buse, kedi sesi çıkar moralini böyle yüksek tut” dedi. Bu konuşmadan bir süre sonra ekipler Buse’yi kurtarmak için enkazda koridor açmayı başardı. Genç kadın depremden tam 9.5 saat sonra sağ olarak kurtarıldı ve hastaneye kaldırıldı. Diş hekimi muayenesinde olduğu öğrenilen Buse Hasyılmaz’ın kurtarılmasından sonra aynı enkazdan 2 kişi daha çıkarıldı.

******

Bölgede hasar tespit çalışmaları sonucunda "13 ağır hasarlı, 4 orta hasarlı ve 371 az hasarlı bina bulunuyor. 837 toplam hasarsız bina sayısı..."  açıklandı. Bölgede incelemeler devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’da evleri yıkılan herkese yeni ev yapılacağının müjdesini verdi.

Bölgede devam eden müdahale çalışmaları için AFAD, JAK, STK'lar ve belediyelerden 5.748 personel, 21 arama kurtarma köpeği ile 898 araç görevlendirildi. Can başla mücadele edilen enkaz kurtarma faaliyetlerinde umutlu bekleyiş sürerken ekiplerin yogunluğunu anlatan fotoğraflar sosyal medyada sık sık paylaşılıyor. Allah hepsinin yardımcısı olsun, bu tür felaketler inşallah son olur.

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Gediz Arşivi