Çocuklar ve gençler için dört başı mamur bir çatı
Bu hafta sizlerle güzel bir haber ve sıcak bir hikâye paylaşmak istiyorum.
Geçtiğimiz cumartesi, çocuk ergen psikiyatrisi alanında çalışan iki hekiminin öncülüğünde kurulan Diamind Zihin Akademisi, kapılarını açtı. Konya Yaka Meram’da bulunan klinik, alanında uzman ruh sağlığı profesyonelleri ile hizmet vermek için hazır. Doç. Dr. Fatih Hilmi Çetin ve Doç. Dr. Halit Necmi Uçar uzun bir süre üniversite hastanesinde hem hasta görüp hem de öğrenci yetiştirdikten sonra özel bir klinikte hizmet verme kararı aldılar. Merkezin açılış gününde iki akademisyeni ailelerinin yanı sıra öğrencileri de yalnız bırakmadı. 4 katlı kliniği dolduran her yaştan insan, aynı heyecanı içtenlikte paylaştı. Ben de bu anlara keyifle şahitlik ettiğimden buraya taşımak istedim.
Programa gittiğimde Çetin ve Uçar, kurumun merdivenlerinde öğrencileriyle fotoğraf çektiriyordu. Gülen gözler, soğuk havaya rağmen ayaküstü edilen sohbet ve pek tabii böyle günlerin olmazsa olmazı bir tatlı telaş… İçeri girdiğimde de benzer manzaralarla karşılaştım. Merkezin hangi alanlarda nasıl hizmet vereceğinden birazdan bahsedeceğim ama önce iki hekim arkadaşın hikâyelerine değinmek istiyorum.
Bir dostluk hikâyesi
Fatih Hilmi Çetin ve Halit Necmi Uçar’ın tanışıklıkları üniversite yıllarına dayanıyor. Tıp fakültesinde öğrenciyken aynı yurtta, aynı yatakhanede kalmışlar. 4. sınıftayken de psikiyatri alanını tercih etmeye karar vermişler. Uçar, Çetin’in bir alt dönemi; bu bilgiyi gülümseyerek paylaşıyor Çetin, “Hekimlikte kıdem önemlidir. Aramızdaki bir yıllık kıdemi zaman zaman konuşuruz, yani aramızda muhabbet vesilesidir.” cümlelerini ekliyor. İki arkadaş Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS)’a da birlikte hazırlanmış. Uzmanlık döneminde yolları ayrılsa da Selçuk Üniversitesi’nde yeniden bir araya gelmiş, 5 yıl da burada birlikte çalışmışlar. Psikiyatri alanını onlar için cazip kılan hem sağlık bilimleri ve fen bilimleri hem de sosyal bilimleri kapsaması olmuş. Tıp tercih eden sayısalcılar olarak psikoloji, sosyoloji, felsefe gibi alanlara da ilgi duyduklarından ruh sağlığı ile ilgilenen bu alan onlar için iyi bir adres olmuş. Çetin konuyu, “Mesela bir ortopedi öyle değil. Kırık çıkığın yaşadığınız sosyolojik ortamla ilgisi yok. Her yerde aynı kırık. Tedavisi her yerde aynı. Psikiyatri yaşadığın şehirle ilgili yaşadığın ortamla ilgili yaşadığın kültürle ilgili. Bizi motive eden şey bu. Sosyal bilimleri seven sayısalcıysan psikiyatri çok iyi bir seçenek oluyor.” ifadeleriyle özetliyor. Çocuklarla çalışmayı çok sevdiğini de sözlerine ekliyor. Uzmanlık sınavına hazırlanırken pediatri ya da çocuk psikiyatrisini hedeflediğini belirten Çetin, “Çocuk psikiyatri bizim için iyiydi. Neden sevdik, çocuklarda iyileşme oranlarımız daha yüksek. Tedavinden faydalanma oranlarımız daha fazla. Çocuğun kendisiyle uğraşmak güzel. Yaptığın işten en çok kendin etkilenirsin. Yaptığın işle hemhal olursun. Yaptığın işin kimyası dokusu sana dokunur. Çocukla uğraşınca çocuk heyecanı, motivasyonu, sevecenliği de bulaşıyor.” ifadelerini kullanıyor.
Doğru ve zamanında tedavi için bütüncül değerlendirme
Diamind Zihin Akademisi aynı çatı altında farklı konumdaki ruh sağlığı uzmanlarıyla birlikte çalışarak bütüncül bir tedavi hizmeti sunmayı hedefliyor. Bünyesinde psikiyatri hekimlerinin yanı sıra oyun terapisti, psikolog, özel eğitim uzmanı da barındırıyor. Alanda bu konuda önemli bir eksiklik olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Fatih Hilmi Çetin, “Aynı hedefe yönelik çalışan farklı disiplinler birbirinden kopuk. Sonuçta tedavi çok eksik ve aksak kalıyor. Ben psikiyatrist olarak özel eğitimciyle, oyun terapistiyle, psikologla konuşmuyorum onlar benimle konuşmuyor ama hepimiz aynı çocuğu muayene edip değerlendiriyoruz. Herkes aynı çocuğa faydalı olmaya çalışıyor birbirinden habersiz. Bu durum bana körlerin fil tarifini hatırlatıyor. Herkes tuttuğu kısmı anlatıyor o zaman da eksik kalıyor. Biz burada birlikte hareket edelim ve aynı çocuğu hepimiz görelim. Herkes kendi bakış açısını ve fikrini söylesin ortaya multidisipliner bir tedavi modeli koyalım. Bu çocuk ilacını da alsın, oyun terapisini de alsın, gerekiyorsa özel eğitim müdahalesine de yönlendirelim. Bunların hepsine birlikte karar verelim ve bu çocuğu takip edelim.” açıklamalarını yapıyor. Konya’da işini iyi yapan pek çok uzman olduğunu söyleyen Çetin, Diamind bünyesinde çalışanların yanı sıra sahada hizmet veren ruh sağlığı profesyonelleri ile psikiyatristlerin daha çok temas edebilecekleri bir alan açmak istediklerini dile getiriyor. Sahada çalışmaya başladıktan sonra birçok kurumla daha hızlı etkileşime geçtiklerini ve vakit ayırabildiklerini ifade eden Doç. Dr. Halit Necmi Uçar ise “Başlarken bu kadar keyifli olabileceğini düşünmemiştik ama sahaya inince Konya’daki insanlara temas etmek hem özel eğitim anlamında hem diğer okullarımız anlamında bizim için güzel oldu. Burada olmak bizim için ayrı bir heyecan. Bir taraftan akademik alandan fedakârlık bir taraftan da sahanın içinde olmak anlamına geliyor. İkisinin de keyifi ayrı, bir sürede bunu deneyimleyeceğiz.” şeklinde konuşuyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.