Mustafa AYCAN

Mustafa AYCAN

2020 Tokyo Yaz Paralimpik Oyunları

2020 Tokyo Yaz Paralimpik Oyunları

Paralimpik” kelimesi birçok kaynakta, orijinalindeki "paralympic" kelimesi; İngilizce, engelli anlamına gelen "paralyzed" ve "olympic" kelimelerinin birleşmesinden meydana gelir. Şeklinde tanımlanıyor. Ancak Milli Paralimpik Komitesi sayfasında ise, “Paralimpik” sözcüğü Yunanca’ da “para” (yanında) ve “Olimpik” kelimelerinden türetilmiştir.

Tanımlamanın hangisi gerçekse biz olayın içerik ve tarihçesine bakmaya çalışalım.

Paralimpik Oyunlar, çeşitli engelli gruplarından sporcuların katıldığı çok sporlu etkinlikleri kapsamaktadır. Paralimpik Oyunları ilk kez 1960’da Roma’da yapılmıştır. O zamanlar “Felçliler için Dünya Oyunları” adını taşımaktaydı.

Yaz ve Kış Paralimpik Oyunları o dönemki Olimpiyatların hemen ardından yapılır. Tüm Paralimpik Oyunları Uluslararası Paralimpik Komitesi tarafından yönetilir. Paralimpik Oyunlar 1948'deki az sayıda II.Dünya Savaşı İngiliz eski askerlerinin toplanmasından 2008'de uluslararası ikinci büyük spor yarışması haline gelmiştir. Paralimpik atletlerle Olimpiyatlarda yarışan atletler aynı şartlarda mücadele etmelerine rağmen Paralimpik Oyunlarla Olimpiyat Oyunları arasına büyük bir bütçe farkı vardır. 1988 Seul Yaz Oyunları ve 1992 Albertville Kış Oyunlarından bu yana Paralimpik Oyunlar Olimpiyat Oyunları ile aynı tesislerde yapılmaktadır.

Türkiye, 1992 Barcelona’dan bu yana katıldığı paralimpikteki ilk madalyasını 2004 Atina’da elde etti. Atıcılıkta Korhan Yamaç, altın madalya kazanarak adını paralimpik tarihine yazdırdı. 2008 Pekin’de ise okçulukta Gizem Girişmen altın madalya kazanarak, ilk Türk kadın paralimpik şampiyonu oldu.

Geçtiğimiz yıl pandemi sebebiyle ertelenen Tokyo 2020 Paralimpik Yaz Oyunları bu yıl 24 Ağustos – 5 Eylül 2021 tarihlerinde covid19 sebebiyle seyircisiz gerçekleşecek.

Tarihimizde Paralimpik Oyunlara ilk kez 43 erkek, 44 kadın olmak üzere toplam 87 sporcu ile katılıyoruz. Rio 2016’da bu sayı 81’di.

Sporcularımız; Okçuluk, Atletizm, Badminton, Goalball, Judo, Halter, Atıcılık, Yüzme, Taekwondo, Masa Tenisi, TS Basketbol, TS Eskrim ve TS Tenis branşlarında altın madalya için ter dökecekler.

23 Nisan 2021 tarihli yazımızda başarılarını anlatmaya çalıştığımız ve yüksek beklentimize sebep olan, Milli balık kızımız ve rol modelimiz Sümeyye Boyacı’yı da Tokyo’da izliyor olacağız.

Bu bilgi tazelemesi sonrasında onur duyduğum bu organizasyonun en engelli bireyler için faydasına; Paralimpik olimpiyatlarının en önemli faydası takdir edersiniz ki, fiziksel engellilerin olmazsa olmazı fizyoterapi olarak tanımladığımız fiziki hareket ihtiyacına teşvik ve mecburiyet sağlıyor olması, engelli bireyi bir şekilde rehabilite ediyor olması ve en önemlisi sosyal entegrasyon için önemli bir araç olmasıdır.

Bu vesileyle Tokyo’da, ülkemizi temsil edecek olan tüm engelli dostlarımıza başarılar diliyorum. Umarım en fazla göndere çekilen bayrak bizim bayrağımız ve en çok çalınan marş bizim marşımız olur.

Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa AYCAN Arşivi