Erişimi Tescilli Market Metro
Erişilebilirlik; engelli bireylerin, bağımsız yaşayabilmelerini, yaşamın tüm alanlarına tam, etkin katılımını sağlamak ve engelli olmayan bireylerle eşit koşullarda fiziki çevreye, ulaşıma, bilgi ve iletişim teknolojileri ve sistemlerine dâhil olacak şekilde hem kırsal hem de kentsel alanlarda halka açık diğer tesislere ve hizmetlere, “evrensel tasarım” ilkesiyle erişiminin sağlanmasıdır.
Konu geçtiğimiz mayıs ayında basında yer bulmuştu, ancak mevcutta engelli erişimine oldukça uygun bulduğum marketle ilgili habere, reklam haber gözüyle baktım ve önemsemedim. Oysa gittiğimde gördüm ki olay hiç de öyle küçümsemek bir şey değil, tam aksine takdire şayan bir ilk.
Dünyanın en büyük toptancı marketi olan, Metro Market Konya şubesi, ülkemizde bir ilke imza attı. 2021 Mart ayında, Metro Türkiye Konya mağazası, engelli bireylerin daha kolay alışveriş yapabilmeleri için yaptığı örnek çalışmalar sonucu Konya İli Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonu tarafından yapılan denetimden geçerek market sektöründe "Erişilebilirlik Belgesi" almaya hak kazanan ilk mağaza oldu.
Böylelikle, Metro Türkiye Konya mağazasının, içinde ve dışında engelleri ortadan kaldırdığı uygulamaları ile engelli bireylere uygun bir alışveriş deneyimi sunduğu tescillenmiş oldu.
Anadolu Ajansı'nın verdiği habere göre, Metro Türkiye Konya mağazası, geçen yıldan bu yana görme, işitme ve bedensel engelli bireylere yönelik çalışmalar yapan Konya'daki 3 dernekle yaptığı görüşmeler sonucu engelli bireyler için uygulamalar hayata geçiriyordu.
Bu süreçte, mağaza personeline işaret dili eğitimi verildi. İşitme engelliler için mağazada balıktan kasalara, mağaza girişinden içecek bölümüne kadar her departmanda en az bir kişi yaklaşık 2 ay süren işaret dili eğitimi gördü ve ilk etapta 18 personel Halk Eğitim Merkezi'nden belgelerini aldı.
Market içinde ve dışında engelleri ortadan kaldırma konusunda son derece titiz ve akılcı adımlar atan Metro marketin, bu belgeyi almak için yapmış olduğu bazı düzenlemeler;
*Otoparktaki engelli araç park sayısı artırıldı.
*Mağazadaki her departmanda işaret dili bilen en az bir personel bulunuyor.
*Tekerlekli sandalye kullananların alışverişlerini kolay yapabilmeleri için (üst raflardan ürün almak gibi) girişe yengeç aparatı koyuldu, talep eden müşterilere veriliyor.
*Mevcut soyunma kabinlerinin yanına tekerlekli sandalye ile gelen müşterilerin de kullanabileceği genişlikte yeni bir soyunma kabini kurulumu yapıldı.
*Mevcut engelli tuvaletlerinde kapı yönü, ayna eğimi ve yüksekliği gibi düzenlemeler gözden geçirildi.
*Giriş ve iade kasası gibi mağazanın gerekli alanlarındaki banko boylarında tekerlekli sandalye ile gelen müşterilerin erişim sağlayabileceği şekilde iyileştirme yapıldı.
*Otoparktaki engelli araç park sayısı artırıldı ve yenilendi.
*Mağazada akülü tekerlekli sandalye şarj istasyonu ve engelli, yaşlı ve hasta misafirler için refakatçi eşliğinde kullanabilecekleri akülü transfer hizmete sunuldu.
*Mağaza girişindeki bankamatiklerin engellilere uygun olanları ile değiştirilmesi için bankalar ile görüşmeler de devam ediyor.
Evet sevgili dostlar canım ülkemde güzel şeyler de oluyor. Yapılan bu çalışmaya şapka çıkarmamak ve alkışlamamak mümkün değil.
Tüm bu çalışmalar öncesinde, engelliye oldukça uygun olan mağaza, yapılan bu düzenleme ile sahip olduğu belgeyi noktasından virgülüne kadar hak etmiştir.
Bu vesileyle ilimizde yaşayan tüm engelliler adına, başta engelli dostu Metro Türkiye' ye, Konya Mağaza Müdürü Serkan Dalgıç Bey’e ve bu çalışmaya emek veren, en üst düzeyden en alt görevliye, personelin eğitiminde görev alan eğitmenlere, gönül dolusu şükranlarımı sunuyorum. Sizlerle gurur duyuyoruz.
Alanında verilen bu ilk belge, engelliler için çok önemli bir değere sahip. Hayata geçecek, bu tarz uygulamalarla engelli bireylerin kendi başlarına alışveriş yapıp, sosyalleşmelerine azımsanmayacak katkı sağlanacaktır.
Umarım, Metro Market'in bu küresel standartlardaki çalışması, diğer market zincirlerinin, Kaliteli işletmecilik anlayışına, vizyonuna, sosyal sorumluluğa verdikleri öneme, erişebilir market olma yönünde hızla uygulamaya koyacakları, bir örnek olur.
İlk adım için teşekkürler, Metro Konya.
Kalın sağlıcakla...
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.