Mustafa AYCAN

Mustafa AYCAN

Havuz Problemleri

Havuz Problemleri

Son yıllarda gelişen toplum bilinci ve oluşan farkındalıklar sayesinde, engelli bireyler birçok aktiviteye, daha erişilebilir hale geldi.

Bu aktiviteler arasında en fazla öne çıkan şüphesiz yüzmedir. Çoğunlukla engelli insanlar, geleneksel takım sporlarına katılmayı pek tercih etmezler. Çünkü takım olarak hareket ettirilmeleri, bireysele oranla daha kısıtlı ve zor olabilmektedir. Bu açıdan bakıldığında yüzmenin daha az engeli vardır.

Bunun yanı sıra yüzme engellilerin daha bağımsız hissetmelerine yardımcı olması, fiziksel güçlerini ve dayanıklılıklarını arttırması gibi sebeplerden dolayı onlar için çok daha yararlı bir aktivitedir.

Engel seviyesi ya da yüzme seviyesi ne olursa olsun, tüm engelli bireylerin sudan yararlanabilmeleri ruhsal ve fiziki terapide oldukça önemlidir.

Ortopedik engelliler, katı veya gevşek kasları nedeniyle, bu sorunlarıyla genellikle fiziksel hareket etme yoluyla mücadele eder. Oysa bu aktiviteleri, suda, kas ve uzuvların taşınmasını daha kolay olduğundan oldukça verimli olacaktır.

Yüzme aktivitesi aynı zamanda engellinin kısıtlı hareket kabiliyeti sebebiyle, en büyük problemlerinden biri olan kilo verebilmeyi kolay kılacağı da aşikardır.

Yine kas kütlesi kazanması gereken engelli bu hedefleri yüzme yoluyla diğer sporlardan daha ulaşılabilir bulabilirler.

Yüzmenin, engelli üzerindeki suyun tadını çıkarmak, bağımlı olmamayı hayal etmek, özgüveni güçlendirmek, sportif bir faaliyet yapmak, sosyalleşmek, moral motivasyonu yükseltmek, hayatı yaşanır kılmak vb.  ilk etapta sayabileceğimiz sosyolojik etkilerden bir kaçı.

Havuzların engelli bireyler için erişilebilir hale gelmesi için merdiven yanlarına ya da yerine, standartlara uygun rampa yapılarak, tekerlekli sandalye erişimine uygun giriş ve çıkışlar yapılmalıdır.

Mevcut havuzlarda pratik yapılanmalar bir yana engelliler tahsis edilmiş özel havuzlarda ileri seviye düzenlemeler yapılmalıdır.

Ortopedik engellilerin havuzlara giriş çıkışı hali hazırda ki havuzlara, lift sistemi kurulması mobil bir aparat olduğundan kolayca uygulanabilir bir formüldür.

İşitme engellileri önemli bilgilere karşı uyarmak için ışık ve görsel ipuçları kullanılmalıdır. Görme engelli bireyler için bir bölgenin ötesine geçtiklerini söylemek için hissedebilecekleri ipler veya dinleyebilecekleri sesler gibi dokunsal ipuçları verilmelidir. Gerektiğinde, otizmli bireyler için özel dersler veya sessiz zamanlar belirlenmelidir.

Gelelim, 7 Temmuz 2005 tarihinde Resmi Gazete' de yayınlanan 5378 Sayılı Engelliler Hakkında Kanun ile umuma açık mekanların engelli erişimine uygun hale getirilmesi için verilen 4 yıllık sürenin dolması üzerinden geçen 12 yıllık sürenin ardından, sosyal sorumlulukları gereği bu görevi üstlenmesi gereken belediyelerimiz Havuzları Erişilebilir Yapmak adına hangi seviyeler;

Yapmış olduğum küçük çaplı bir araştırmaya göre, bu görevi ve yükümlülüğü önemsemiş, engelli erişimine uygun tasarlanmış belediye yüzme havuzlarına;

İzmir Aliağa Gençlik Merkezi,

Kadıköy Belediyesi Acıbadem Yüzme Havuzu ve Spor Merkezi,

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Beyoğlu Yüzme havuzu (yenilenerek),

Eskişehir Tepebaşı Belediyesi Yüzme Havuzu,

Adana Seyhan Belediyesi portatif havuzu,

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Yüzme Havuzu,

Gaziantep Şehit Kamil Belediyesi Yüzme Havuzu...

Elbette sayamadığım iki elin parmağını geçmeyecek sayıda havuzda vardır.

Bir toplumun gelişmişlik seviyesini gösteren en önemli kriterlerde biri olan engelsiz yaşam ortamı sağlanması öncelikle belediyelerimizin sorumluluğu altındadır.

Ancak, 8,5 milyonu aşkın engelli bireyi olan canım ülkemde, belediyelerimiz bu alanda pekte iyi not aldıkları söylenemez.

Konu özelinde, erişilebilir havuz yapılanmalarını artırmak ve hızlandırmak öncelikle belediyelerimizin, en azından kendi sorumluluğundaki işletmelere ait havuzlara, çok da maliyetli olmayacak olan, engelli rampası ve havuz lifti yerleştirmesi, kanuni yükümlülükleri bir yana muhtaç oldukları oy kudretine önemli katkı sağlayacağı inancındayım.

Kalın sağlıcakla...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa AYCAN Arşivi