Mustafa AYCAN

Mustafa AYCAN

İyi Haberlerin Kıvılcımı Turkovac

İyi Haberlerin Kıvılcımı Turkovac

2021 Yılı Mayıs ayında, "bu aşı çok canımı yakıyor" başlıklı bir yazı yazmış, Türk hekimlerinin ve üniversitelerimizin bu aşı üretme yarışında geride kalmalarına olan üzüntümü dile getirmiştim. Bu saatten sonra beklenti, en yakın zamanda "evet geç oldu ama bizde en iyi aşıyı bulduk" diyebilecek bir üniversite, bizi teselli edebilir. Demiştim.

 

Salgın başladığından 1,5 yıl sonra yazdığım bu yazının üzerinden geçen 1,5 yıl sonunda 22 Aralık 2021 Çarşamba günü 3 yıllık çalışmanın ürünü Turkovac ile ilgili sevindirici bir açıklama geldi.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Turkovac'ın acil kullanım onayını aldığını ve seri üretimine başlandığını duyurdu.

 

Sinovac gibi inaktif bir aşı olan Turkovac, Erciyes Üniversitesi ile Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı'nın (TÜSEB) işbirliğiyle geliştirildi.

 

Erciyes Üniversitesi’nden Prof. Dr. Aykut Özdarendeli’nin yürütücülüğünde başlayan inaktif Covid-19 aşısı, yapılan çalışmalar başarıyla tamamlandı ve bu aşıya ‘ERUCOV-VAC’ adı verilmişti. Daha sonra da Turkovac adıyla değiştirildi.

 

Tamamen yerli olduğu bildirilen Turkovac'ın AR-GE aşamasından, seri üretim bandına gelene kadar geçen süreçte gerek bilimsel, gerek mali destek veren tüm isimsiz kahramanlara şükranlarımı sunuyorum.

 

Yılbaşından önce şehir hastanelerinden başlamak üzere, yıl bitmeden yaygın kullanıma geçmiş olacağız.

 

Her ne kadar aşının adını, Türkçe bulmadığından sevmediysem de umarım sevmediğim sadece o kısım olarak kalır ve şu ana kadar üretilmiş en etkin Covid-19 aşısı olur.

 

Ve canım memleketimin güzel haberler konusunda açlık grevine girdiği, bu kriz günlerinden çıkışının ilk kıvılcımı olur.

 

Kalın Sağlıcakla...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa AYCAN Arşivi