D. Emin Bilge

D. Emin Bilge

Kreş ve Anaokulu (2) - Kreş ve Anaokullarında Neler Öğretilir?

Kreş ve Anaokulu (2) - Kreş ve Anaokullarında Neler Öğretilir?

1. Arkadaşlıkların geliştirilmesi

Çocuğunuz, kreş ve anaokulundaki diğer çocuklarla birlikte çok fazla sosyal beceri kazanır. Arkadaşlıklar geliştirmeyi ve başka çocuklarla oyunları oynamayı öğrenir. Çocuklara kreş ve anaokuluna gitmenin en iyi yanını sorduğunuzda, 'sadece arkadaşlarımla oynamak' diye cevap verirler. Diğer insanlarla nasıl iletişim kuracaklarını ve nasıl arkadaş edineceklerini öğreniyorlar. Diğer çocuklarla paylaşmayı öğrenirler. Diğer çocuklarla oynarken, hayal gücü ve yaratıcılığı gelişir. Her çocuk kolay arkadaş bulamaz. Eğitimciler, çocuklarla ortak çalışmalar yaptırınca çocuklar arkadaş bulurlar.

2. Motoru güçlendirir

Kreş ve anaokulu, çocukları çeşitli oyun ve oyuncaklarla oynatarak motor becerilerini geliştirir. Salıncağa tırmanmak, kaymak, sallanan bisiklete binmek vs. çocuğun motoriği ve sosyal gelişimi geliştiriliyor.

3. Diğer yetişkinlerle yakın ilişki kurmayı öğrenir

Kreş ve anaokulunda, çocuğunuz anne ve babanın dışında başka büyükleri de ve onlara güvenmeyi, onların sözünü tutmayı da öğrenir. Böylece çocuğunuzun ufku genişler, kuralları öğrenir. Çocuklara özgüven, başkalarına saygı ve sevgi öğretilir.

4. Bağımsız ve cesaretli olur

Yapabilirim, yapacağım, mecburum! Çocuk, bunları yapmak için önce inanır, çalışır ve yapar. Çünkü arkadaşı yapmıştır. Arkadaşının yapması onu motive eder.

Zaten kreş ve anaokulunda çocukların kendileri ile oynayacak birini bulmaları, kendilerini geliştirmeleri açısından çok önemli bir kazanımdır.

5. Kendine güveni olur.

Evde elbisesini, tulumunu çizmelerini giyemeyen çocuk, arkadaşlarının yanında mahcup olmamak ve adeta kendini göstermek için yapar. Arkadaşım yapar da ben niçin yapmayayım diye yarışır ve elbisesini kendisi giyer. Biz kendi çocuklarımızda bunu yaşadık. Özellikle sabah işe yetişmek için acele ederek onları beklemez, tulumlarını çizmelerini biz giydirirdik ve haliye kendileri evde giymezlerdi, nasıl olsa bir giydiren var diye. Ama okulda biz olmayınca kendileri giyerlerdi.

6. Temizlik ve düzeni öğrenirler. Ellerini yıkamayı, ellerini kurutmayı, bardağı yerine koymayı, yemek tabağını masaya getirmeyi, yemeğini tüketmeyi ve elbiselerini giymeyi öğrenir. Kreşlerde ve anaokullarında çocuklara tuvalet eğitimi, yaşına göre tuvalete nasıl yalnız gidilmesi gerektiği gibi görgü kuralları da öğretilir.

7. Yeni lezzetler, yeni yemekler öğrenirler.

Evde yediği yemeklerin dışında da yemek olduğunu ve sağlıklı bir yemek yemeyi öğrenirler. Zamanında yemezse aç kalacaktır.

8. Sabır, düzen ve arkadaşlıkları öğrenirler.

Çocuklar yemekten önce ellerini yıkarlar ve herkes oturuncaya kadar beklerler. Bir toplantı olduğunda, bir daire içinde güzelce otururlar ve sırayla bir şarkı seçerek solo ve koro halinde söylerler. Kreşte, anaokulunda ve diğer alanlarda günlük hayatta bazı kurallar olduğunu öğrenirler.

9. Sanat yetenekleri ve becerileri gelişir.

Çizdikleri resimleri eğitimcilere gösterirler. Eğitmenler çocuklara bir aferin der, onu över ve yaptığı resmi duvara asınca, çocuk memnun olur ve daha güzelini yapmak için motive olur ve tekrar yapar. Çocuğun sanat zevki ve yetenekleri bu şekilde ağır ağır ortaya çıkar ve şekillenir. Kreş ve anaokullarında sosyal beceriler gelişirken, hobiler edinilmeye başlanır, ailenin öğretemediğini kreş ve anaokulu öğretiyor. Çocuklar öğrendikleri hikayeleri, masalları, şarkıları ve dansları evlerinde anlatırlar ve yaparlar.

10. Geziler çok heyecanlı öğreticidir. Çocukların otobüsle, trenle geziye gitmesi, sinemaya, tiyatroya veya başka anaokullarına geziye gitmesi onları çok mutlu eder. Akşam eve gelince ailesine yaptıklarını heyecanla anlatırlar. Otobüsle, trenle gittik ve sonra tiyatroya veya sinemaya gittik... Yetişkinlerin, çocuklarla konuşurken onları dinlemeleri ve birlikte yaşadıkları hakkında konuşmak için kendilerine bol zaman vermeleri çok çok önemlidir.

Anaokulunun Faydası

  1. Çocuğun ilgi alanları ve yetenekleri erken tespit edilebilir.

  2. Çocuğun özgüveni yüksek olur.

  3. Okul başlamadan önce okulu, toplu yaşamayı, arkadaşlığı, evden uzak kalmayı öğrenir.

  4. Kalem ve kağıtla evden daha fazla meşgul olduğu için okuma ve yazmayı anaokuluna gitmeyen öğrencilerden daha kolay ve daha önce öğrenir.

  5. Eşleştirme, gruplandırma gibi matematik becerileri gelişmiş olur.

  6. Çocuğun duygusal, fiziksel, zihinsel, dil ve sosyal gelişimi açısından önemlidir. Çocukların zihinsel gelişimin gelişmesi açısından 5-6 yaşından önce aldığı eğitim(ister evde, ister okulda alsın, önemli olan güzel ve sağlam eğitim) çok önemlidir. Çünkü ağaç yaşken eğilir.

  7. Çocuklar, doğuştan  gelen öğrenme isteği ve merakına sahiptirler. Resimli kitaplar, boyalar, kuklalar, yap-bozlar, legolar, kutu oyunları gibi birçok aktiviteyle gün içinde meşgul olurlar

  8. Anaokulu çocukların kişiliklerini şekillendirmeye yardımcı olur.

  9. Anaokulu çocuğun okula hazırlanmasına yardımcı olur.

  10. Grup çalışmaları ve işbirliğine küçük yaşta alıştırılır.

Gelecek haftaki üçüncü bölüm yazımızı lütfen okuyunuz

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
D. Emin Bilge Arşivi