Eda Nur Harputlu

Eda Nur Harputlu

Sağlıklı okula geçiş süreci için öneriler

Sağlıklı okula geçiş süreci için öneriler

Yeni eğitim-öğretim yılına az zaman kaldı. Oryantasyon amacıyla bazı gruplar 5 Eylül’de başlayacak olsa da 12 Eylül’de okullar bütün öğrenciler için kapılarını açacak. Okul deneyimini ilk kez yaşayacak öğrenciler ve veliler için bu başlangıç biraz daha heyecan hatta kaygı verici olabiliyor. Kaygıları kontrol altına almak ve sağlıklı bir okula geçiş süreci sağlamak için birkaç önerimiz var.

Okula başlamak ve alışmak içinde pek çok etken barındıran bir süreç. Bu süreç yalnızca çocuğunuzla ilgili (yaş, mizaç, hazır bulunuşluk vs. ) değişkenleri barındırmıyor. Ebeveyn olarak sizin nasıl hissettiğiniz neler düşündüğünüz de çocuğunuzun davranışları üzerinde etkili oluyor. Her şey başlamadan önce kendinize kulak verip duygu ve düşünlerinize bakmakta fayda var.

Ebeveynlerin çok kaygılı olması ya da tamamen umursamaz davranması süreci zorlaştırabilir.

Okul seçimleri ve kayıtlar çoktan yapıldı. Bu konuda için rahat olan ebeveynler güvende hissettiklerinden ayrışmayı çok daha kolay deneyimleyeceklerdir. Fakat bir nedenle ( okulun fiziksel şartlarından, öğretmenden, çocuğun hazır bulunuşluğundan vb.) emin olamayan anne baba kaygılanır. Eğer bu duyguyla baş etme konusunda zorlanıyorsa bunu okula yeni başlayan çocuğuna da farkında olmadan aktarır. Çocuk da aldığı bu olumsuz duyguları işlemleyemediğinden bir takım olumsuz davranışlarla anne babaya cevap verir. Her iki taraf için de hayal kırıklığı ile başlayan süreç aşılması zor bir engel haline gelir böylece.

Bazen de yaşam şartları anne babalar için bu yeniliği göğüslemeye vakit ayıramayacak kadar zor ya da karmaşık olabilir. Böyle zamanlarda çocuğun çok normal olan üzüntü ve kaygısı anlaşılıp kabul görmediği için yükselir ya da yönünü şaşırır. Aile daha önce hiç görmediği ör. alt ıslatma gibi davranışlar gözlemleyerek endişelenir. Özetle pek çok konuda olduğu gibi okula başlama konusunda da anne babanın hem gereğinden fazla üstünde durması hem hiç üzerine basmayıp görmezden gelmesi sorunlara zemin oluşturur. Bu konuda denge sağlandıktan sonra yapılabilecekler çok daha basit.

Destekleyici 11 madde

-Okulla ilgili birlikte hayal kurun. Merak ettiği konularda pek çok yeni şey öğreneceği üzerinde durun. Bunu yaparken çocuğun zihnindeki okul tasarımını öğrenir ve yanlış bilgiler varsa üzerine konuşabilirsiniz.

-Okul başlamadan önce birlikte gidin, mekânı gezin, imkân varsa öğretmeni ile tanışıp sohbet edin.

-Okul alışverişine dahil edin gerekli malzemeleri kendisinin seçmesine teşvik edin.

-Okula geçiş süreci sadece orada bulunduğu süreyi kapsamıyor. Okula hazırlık kısmında neler olacak. Okula kim alıp bırakacak. Orada ne kadar kalacak. Okul çıkışında ne yapılacak tüm bunları detayları ile konuşun.

-Oryantasyon sürecini iyi değerlendirin. Okulda kalış süresini aşamalı olarak arttırın.

-Okulun güvenli bir yer olduğunu ve öğretmenine güvendiğinizi hissettirin. Fakat öğretmeni şikâyet makamı ya da otorite olarak yansıtacak şunu yapmazsan öğretmenine söylerim tehditlerinden kaçının.

-Okula zamanın da bırakın ve zamanında alın. Böylece ortama sonradan giren olma ya da beni almayacak mı kaygılarını yaşamasın.

-Her çocuğun -her anne babanın yolculuğu çok farklı kıyaslama yapmadan ona da kendinize de zaman verin.

-Çok merak ediyor olsanız da okuldan alır almaz sorguya çekmeyin izin verin kendi hızında paylaşmak istediklerini anlatsın. Bir diğer seçenek oyun. Keyifli bir oyun ortamında çocuk yaşadıklarını hem kendi işlemler hem de siz fikir sahibi olursunuz.

-Zorlandığınızı ve işlerin kontrolden çıktığını hissediyorsanız bir uzman desteği almaktan çekinmeyin.

-Sorduğu sorulara cevap vermek için zaman ayırın. (defalarca aynısını sorsa da) Bu hem ilişkinizi güçlendirecek hem de kaygısının yatışmasını sağlayacaktır. Fırsattan istifade kendi okul hatıralarınızı elbette olumlu olanları paylaşabilirsiniz. Model olmanız keyifli gelecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Eda Nur Harputlu Arşivi