Yılmaz TAŞÇI

Yılmaz TAŞÇI

Worldcoin'in “iris tarama” işlemi

Worldcoin'in “iris tarama” işlemi

Çok sayıda, ardışık ve küçük değişikliklerle oluşamayacak bileşik bir organın varlığı gösterilebilseydi, teorim kesinlikle çökerdi. Ama böyle bir örnek göremiyorum.

(Türlerin Kökeni, sf. 206)

Gözü düşünmek beni teorimden soğuttu!" itirafında bulunsun/bulanmasın Darwin’i bu açıklamaya zorlayan en önemli sebeplerden biri, teorisinin mükemmel yapıları ve komplekslikleri açıklayamıyor oluşuydu.

Dijital çağda halen bir göz yapılamasa da, gözün sırlarına ve olağanüstü gizemlerine erişmeye devam ediliyor.

Worldcoin'in "iris tarama" işlemine talep yoğunluğu gündemde…

Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada yer alan Reuters'ın haberine göre, dünyanın dört bir yanından birçok insanın, dijital kimlik oluşturmak ve kripto para vaadi için gözbebeklerini tarattığı söyleniyor.

ChatGPT'yi geliştiren OpenAI'nin CEO'su Sam Altman'ın projesi olan Worldcoin, yeni bir dijital kimlik ve finans ağı oluşturmayı amaçlıyor. Oluşturulacak olan dijital kimliğin, diğer birçok şeyin yanı sıra kullanıcıların bir bot değil, insan olduklarını çevrimiçi bir biçimde kanıtlamalarına fırsat tanıyacağını ifade ediliyor. Yani kullanıcının yapay zeka(!) olmadığından emin olmak istiyor.

Britanya, Japonya ve Hindistan gibi ülkelerde göz tarama işlemleri çoktan başlatılmış.

Kendi gözlerinizle ilgili verilerin bir şirket tarafından toplanmasının bir riski söz konusu ve gelinen noktada bu durumu birçok insan artık normal karşılıyor gibi.

Yakın zamanda Bitcoin toplulukları lazer #LaserRayUntil100K akımı başlatarak profil fotoğraflarına lazer gözler koyarak gündeme gelmişlerdi.

Worldcoin şirketi işi onlardan daha farklı bir yöne taşımış görülüyor.

Worldcoin’in temel önermelerinden biri, dünya çapında Bitcoin’in bugün olduğundan daha geniş bir kripto para birimi dağıtımı yapabileceği iddiasına bakılırsa Bitcoin e rakip olacak gibi görünmekte.

Worldcoin ciler uygulamanın güvenirliliğine ve masumiyetine dikkat çekseler de her sistemin kendine özgü açıkları ve riskleri illaki olacaktır. Söylendiğinin aksine güvenlik açıkları da elbette olacaktır. Dijital mahremiyet, Gizlilik riski, erişebilirlik, merkezileşme, güvenlik konusu ve daha fazlası bunlardan bir kaçı olarak dile getirilmektedir.

İris, korneanın arkasındaki gözün renkli, halka şekilli kısmıdır. Bir kişinin iris modeli benzersizdir ve yaşam boyunca değişmeden kalır. Yani kişiye özeldir. Ayrıca, kornea tarafından kaplanan iris, hasardan iyi korunur ve biyometrik kimlik doğrulaması için uygun bir vücut parçası haline gelir.

Parmak izi, avuç içi, yüz tarama ve iris/retina taraması biyometrik kimlik doğrulamada kullanılan yöntemler olmakla birlikte avantajları olduğu kadar dezavantajları ve tehlikeleri de barındırmaktadır. Şu an popüler ve gündemde olan göz taraması olarak karşımızda.

İnsanlık dijital dünyada tehlikeli bir bilgi toplama ağının içinde bulunuyor. İnternete girmek demek bu ağa kendinizi kaptırmak demektir. Bilinçli ve bilinçsiz olarak Google ve Facebook’a verdiğiniz bilgileri indirme girişiminde bulunursanız/talep ederseniz meselenin ciddiyetini anlayabilirsiniz.

Sosyal medyada karşımıza çıkan birçok reklamın, telefonumuzdaki mikrofon dinlemelerine ve göz taramalarına yönelik verilen bilinçsiz/bilinçli kamera izinlerinden kaynaklandığının farkında olan çok az insan vardır.

Dijital mahremiyet konusunda bu şirketler ne kadar hassas olabileceklerdir/böyle bir dertleri var mıdır?

Güvenlik kavramı herkes için tanımlanması kolay bir konu olsa da, mahremiyet konusu kişiye göre ve bulunulan ortam ve yaşanılan zamana göre değişebilen bir kavram olarak karşımıza çıkıyor. Bu konuda koruyucu yazılımlar yapmakta göründüğü kadar kolay değil.

Dijital Mahremiyet, gerçek hayattaki mahremiyet kavramının, dijital ortamdaki boyutudur. Bu konuda ki yazımıza aşağıda verilen adresten ulaşılabilir.

https://bbnhaber.com.tr/yazarlar/yilmaz-tasci/dijital-mahremiyet-2369

İnsan gözü yaklaşık 10 milyon farklı rengi ayırt edebiliyor. Ayrıca vücuttaki en aktif kaslar gözlerde. Bu muazzam sanat eseri organ dijital dünyada biyometrik kimliğin ötesinde sırları içinde barındırıyor.

Gözler kalbin de aynası olup asla yalan söylemezler. Geçmiş, geleceğin aynasıdır derler. Worldcoin ve benzeri şirketlerin başta göz taraması uygulaması, büyük veri toplama çalışmaları “Great Reset” büyük sıfırlama adı altında mı yapılıyor? Masum mu değil mi şimdilik soru işareti…

Komplo teorilerinden uzak durulsa da dijital para yatırımcıları ve bu uygulamayı kullanacaklar için dikkatli olmayı gerektiren bir konu…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz TAŞÇI Arşivi