Eda Nur Harputlu

Eda Nur Harputlu

Listeler bahane bağ kurmak şahane

Listeler bahane bağ kurmak şahane

Yılın ilk ara tatili başladı. Eğitim-öğretime verilen 9 günlük molada ebeveyn- çocuk ilişkisini destekleyecek birkaç öneri hazırlamak istedim. Yalnız etkinlik önerilerimden önce hatırlatmak istediğim bir şey var. Bu yazının amacı ailelerin çocukları ile olan ilişkisine dikkat çekerek desteklemek. Çünkü güçlü bir ilişki problemler için kalkan görevi görüyor ve hayatın pek çok alanında önemli bir motivasyon kaynağı oluyor. Maddelere bir göz atın fakat listeyi gerçekleştirme çabanız ilişkinizin önüne geçmesin. -Benim ve evladımın hayatında ne oluyor, şu an bizlerin ve ilişkimizin neye ihtiyacı var?-soruları cebinizde dursun. Aşağıdaki maddeler de diliyorum ilham kaynağı olsun.

Enerji kavanozu hazırlayın

Bazı günler hatta haftalar yapılacaklar listesi ya da yolunda gitmeyen işler nedeniyle enerjiniz düşebilir. Böyle zamanlarda başvurmak için, içinde size iyi gelebilecek her türlü hatırlatmanın olduğu bir kavanoz ya da kutu hazırlayın. Kullanacağınız materyalin dışını dilediğiniz gibi süsleyin ya da olduğu gibi kalsın ama içeriği aile üyeleri ile birlikte oluşturun. Sizi güldüren ya da mutlu hissettiren anılar, sevdiğiniz atıştırmalıkların-kokuların ismi, birlikte yapmaktan keyif aldığınız eylemler, (yürüyüş yapmak, parka gitmek, kurabiye yapmak, film izlemek) vb. kağıtlara not edin ve katlayıp kavanoza atın.

Zamanda yolculuk yapın

Önce içine girdiğinizde sizi istediğiniz zamana ışınlayacak bir zaman kapsülü hayal edin. Hayal etmekle kalmayın bir perdenin arkası, masanın altı, ev de kullandığınız çadır vb. kullanarak sembolleştirin. Sonra sırayla kapsülün içine girin ve diğer aile üyelerinden aldığınız komutla istediğiniz zamana gidin. Çocuğunuz bu sırada ilk doğum gününe, sizin düğününüze ya da doğduğu güne gitmek isteyebilir. Aklınıza gelen sahneleri olumlu taraflarıyla paylaşın. Sonrasına kendi istediğiniz zamana gitmeyi de ihmal etmeyin. Çocuklarınızın hayallerini ya da hayattan beklentilerini merak ediyorsanız 20 yıl sonrasına ışınlanmak isteyebilirsiniz. Ama bu oyunun çok önemli bir kuralı var. Kimsenin ışınlandığı zamanı ve detayları eleştirmek, karışmak, değiştirmeye çalışmak yok.

Açık havada zaman geçirin

Yürüyüş yapmak, parka gitmek, balığa gitmek, bir köyü ya da piknik alanını ziyaret etmek. Şartlarınıza uyan her neyse içlerinden birini seçerek açık havada birlikte zaman geçirmeyi ihmal etmeyin. Doğanın içindeyken doğayla hemhal olun. Yavaşlayın ve odaklanın. Bulutlar, yapraklar, rüzgar, bu mevsimi düşünürsek hafiften ısıtan güneş ya da kuşlar bu konuda size yardımcı olacak.

Size özel rotalar oluşturun

Dünden bugüne şehrin nasıl değişime uğradığı hakkında konuşun. Çocukken yaşadığınız mahalleyi sizin için önemli yerleri ziyaret edebileceğiniz gibi tarihi ve kültürel değeri olan mekânları, birlikte eğelenebileceğiniz müze ya da konseptli kafeleri de listeye ekleyin. Size özel rotaların olduğu haritalar çıkarın. Buraya bir kaçı için aklıma gelenleri ekleyim: Lezzet rotası, eğlence rotası, vefa rotası…

Aile ağacında kimler var

Kökler, aile büyüklerinin varlığı çocuklar ve gençler için hem aidiyet hem de güven duygularına katkı sağlar. Zaman ayırıp aile ağacınızı yapabilir, eski fotoğraflara bakarken hikâyelerini paylaşabilir ya da birlikte küçük ziyaretler planlayabilirsiniz. Vedalaştığınız aile büyüklerini anmak onlar için birlikte dua etmek yaşlarına uygunsa birlikte kabir ziyareti yapmak da bu etkinliğin bir parçası olabilir.

Hikayelere ve kitaplara yer açın

Çok sevdiğiniz bir öyküyü, masalı ya da bir çocuk kitabını seçerek birlikte okuyun. Birbirinize anlatacağınız hikâyeler varsa daha etkili hale getirmek için keyifli bir ortam hazırlayın.

Tüm bunları yaparken başta da tekrar ettiğim gibi asıl amacınızı unutmayın. Keyifli zaman geçirmeye, birlikte eğlenmeye, paylaşmaya odaklanın. Listeler bahane muhabbet şahane sevgili aileler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Eda Nur Harputlu Arşivi